Regija
18

Podgorica: Demonstrantima koji su sjedili na ulici 48-satni pritvor

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učesnicima protesta u Podgorici, koji su uhapšeni, jer su sjedili na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, tužilac je odredio 48-satni pritvor.

Zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović saslušavao ih je cijele noći, a pritvor im je odredio da ne bi ponovili krivično djelo nepostupanje po naredbi službenog lica.

Novinaru Marku Milačiću, glasnogovorniku nevladine organizacije "Forum 2010" i odborniku Građanskog fronta na Cetinju Bobanu Batrićeviću, predstavniku Građanskog fronta Ninoslavu Kaluđeroviću, Ireni Delji, Danilu Mrvaljeviću i još nekoliko osoba pritvor je određen, jer nisu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice.

Pri donošenju ove odluke tužilac se rukovodio i neformalnom najavom da će protesti biti održani i danas.

Saslušanje, na koju su Milačić i Kaluđerović dovedeni sa lisicama na rukama, počelo oko jedan sat iza ponoći, a oko 3.00 sata dio uhapšenih je odveden u pritvorske prostorije Centra bezbjednosti Podgorica.

Policija je grupu od desetak građana zadržala u svojim prostorijama do iza ponoći.

Uprkos tome što su tokom protesta uhapšeni uz upotrebu sile, inspektori su ih obavijestili da su ih posljednjih pet sati u prostorijama Centra bezbjednosti zadržali "u svojstvu građana", te da su lišeni slobode od 19.45 sati, iako su privedeni nešto nakon 14.00 sati.

Ulicu, koju su sjedeći na kolovozu "blokirali", policija je prije toga zatvorila za saobraćaj.

Tužilac je ranije sinoć novinaru u penziji Dragoslavu Milačiću, ocu Marka Milačića, odredio 48-satni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

On je na protestu stao u zaštitu sina.