Regija
182

Podgorica: Čardak Krpuljevića čuva dio minulog vremena

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U podgoričkom naselju Stara Varoš nalazi se jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Nekad su je zvali čardak Krpuljevića, a danas, na inicijativu Islamske zajednice Crne Gore, kuća je obnovljena, sačuvana je arhitektonska cjelina iz vremena Osmanlija.

Tokom mjeseca ramazana ova kuća biće mjesto gdje će se organizovati iftari i održavati predavanja o Kur'anu.

Nedaleko od Starodoganjske džamije, u Staroj Varoši, u Podgorici, nalazi se kuća koja, kada se gleda spolja, liči na tekiju. Smatra se da je jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Prema nekim podacima, napravljena je krajem šesnaestog ili početkom sedamnaestog vijeka. Neki drugi izvori govore da je ona napravljena 1826. godine, za vrijeme Turaka.

Ismail ef. Dacić, imam iz Podgorice, smatra da je ova kuća među najstarijim.

"Ovo je jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Ovu je kuću kupilo bratstvo Krpuljević, tako da i danas nosi ime čardak Krpuljevića. Nekada je bila korištena kao turski sud. Kasnije, Mustafa Krpuljević, sin vlasnika ove kuće, Huseina, se potrudio da se kuća vrati prvobitnom obliku, kakva je i sada“, kaže Dacić, koji je zajedno sa džematlijama iz Podgorice učestvovao u renoviranju.

Prema predanjima, u čardaku Krpuljevića su se za vrijeme ramazana organizovali iftari. Imam Dacić kaže da Islamska zajednica želi da nastavi tu tradiciju.

"Tako se u dokumentima može vidjeti da su se ovdje pravili iftari za sve muslimanske porodice, ko god da je došao, vrata su mu bila otvorena. Hrana i piće su bili besplatni. Također sam u nekim spisima našao da se ovdje uoči noći Lejletul-kadr pekla halva i pripremao šerbet za goste. Naš cilj je da ovoj kući povratimo sjaj koji je nekada imala. Prilikom renoviranja, vodili smo računa da se sačuva autentičnost kuće, kakva je i bila prije skoro 200 godina“, kaže Dacić.

Čardak Krpuljevića nalazi se preko puta Starodoganjske džamije.

"Mi, kao Islamska zajednica smo se potrudili da zadržimo izvorni oblik ove kuće, pa smo je tako zakupili. Kuća u prizemlju ima odžak, a ima i bunar. Ovdje su nekada davno, dok je kuća bila vlasništvo Mustafe Krpuljevića, džematlije uzimali abdest, jer tada džamija, koja se nalazi na 30 metara od kuće, nije imala vodu. Ovdje ćemo za vrijeme ramazana organizovati iftare za džematlije, a također planiramo da organizujemo i predavanja o Kur'anu. Ova kuća će se koristiti posebno u mjesecu ramazanu, a nadam se i poslije ramazana“, saopštio je Dacić.