Oduzimanje imovine
0

Pod istragom i Mirjana Marković i Marko Milošević

SRNA
Finansijska istraga za oduzimanje imovine stečene kriminalom u Srbiji pokrenuta je do sada protiv 280 osoba, među kojima su i Mirjana Marković i Marko Milošević, koji se sumnjiče da su predvodili organizovanu kriminalnu grupu švercera cigareta od 1996. do 2001. godine, piše "Blic".

Državni tužilac Slobodan Radovanović rekao je da se finansijska istraga vodi protiv svih osoba koje su predstavljale "vrh piramide organizovanog kriminala, ali i protiv osoba čija imena nisu poznata javnosti".

"Na svima njima će biti da dokažu poreklo imovine. Za sada je istraga pokrenuta protiv 280 osoba u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu i Smederevu. Očekujemo da će u prvim istragama biti oduzeta imovina u vrednosti od oko 50 miliona evra", rekao je Radovanović.

"Blic" piše da su supruga i sin Slobodana Miloševića osumnjičeni za šverc cigareta od 1996. do 2001, čime su ostvarili nelegalnu zaradu od više desetina miliona tadašnjih njemačkih maraka. 

Beogradski dnevnik podsjeća da se na udaru zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom u Srbiji prvi našao Milorad Ulemek Legija. 

U tekstu se navodi da bi Legija već u ponedjeljak, 1. juna, mogao da ostane bez svoje vile u beogradskom naselju Cerak, jer bi Specijalni sud tog dana trebalo da donese rješenje o zahtjevu tužilaštva da se nekadašnjem komandantu JSO oduzme vila od 150 metara kvadratnih u Ulici Ilije Stojadinovića. 

Pod finansijskom istragom nalazi se i Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, kome je Specijalni sud juče produžio pritvor za još dva mjeseca, zbog sumnje da je organizovao ubistvo vlasnika zagrebačkog lista "Nacional" Ive Pukanića, piše "Blic".