Hrvatska
0

Počinje zabrana pušenja cigareta

FENA
U petak u ponoć u Hrvatskoj završava šestomjesečno prijelazno razdoblje tijekom kojeg su ugostitelji svoje kafiće i restorane trebali ventilacijski opremiti kako bi u njima i dalje bilo dozvoljeno pušenje, što znači da će od subote pušenje biti moguće samo u onima koji su prema Zakonu o ograničenoj uporabi duhana dobili odgovarajuću dozvolu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Sudeći prema podacima Ministarstva, takvih zasad nema puno budući da je do danas zaprimljeno 357 zahtjeva za izdavanje rješenja za prostor za pušenje od ukupno oko 16 hiljada ugostitelja koji posluju u Hrvatskoj.

Nakon postupka utvrđivanja uslova za prostore za pušenje, dozvolu je dobilo 156 kafića i pet drugih objekata - pizzeria, pansion i tri hotela, dok je u 10 slučajeva postupak obustavljen zbog odustajanja stranke.

Tako će u kafićima do 50 kvadrata od subote pušenje biti dozvoljeno samo ako su uveli odgovarajući sistem ventilacije i filtriranja prostora koje propisuje zakon, a u onima veće kvadrature u posebnim ventiliranim prostorima koji ne mogu biti veći od 10 do 20 posto ukupnog prostora.

Zabrana pušenja u kafiće vraća se nakon gotovo godinu dana od stupanja na snagu Zakona o ograničenoj uporabi duhana. Nakon potpune zabrane pušenja u maju prošle godine, ministar zdravstva popustio je zahtjevima ugostitelja te im dao šestomjesečno razdoblje za prilagodbu koje je u kafiće ponovno vratilo cigaretni dim.

Ministar Milinović ističe da je jedva dočekao istek prijelaznog razdoblja jer je cilj zakona zaštita građana od štetnog utjecaja duhanskog dima na njihovo zdravlje. Podsjeća da pušenje izaziva broje bolesti zbog čega od direktnih posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umre 10.000 osoba, odnosno jedna osoba svakih 45 minuta.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatko Puntijar smatra da je mali broj zahtijeva za dozvolu pušenja u kafićima rezultat gospodarske krize ali i početka sezone ljetnih terasa koja će većina ugostitelja iskoristiti za unutarnje radove na prilagodbi kafića. Stoga znatno više zahtijeva očekuje na jesen.

Za sve koji se ne budu pridržavati zabrane pušenja predviđene su značajne kazne. Tako će gost koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje platiti 1.000 kuna, a konobar koji ga nije spriječio u njegovoj namjeri od 500 do 1.000 kuna. Kazne za ugostitelje kreću se od 30 do 150 tisuća kuna.