Zagreb
0

Počinje sudski proces za ubistvo Pukanića i Franjića

SRNA
Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas će početi suđenje optuženima za ubistvo novinara i suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i direktora marketinga u ovom zagrebačkom nedjeljniku Nike Franjića.

Suđenje će obezbjeđivati veliki broj policajaca, a najavljeno je i prisustvo više od 120 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za ubistvo Pukanića optužila je bratiće Roberta i Luku Matanića, te Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. 

Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da izvrše atentat na Pukanića, a po narudžbi Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.

U sudnici će se pojaviti samo bratići Matanić, Mafalani i Đurović. Gudurić se predao jučer u Banjaluci, dok je Milovanović uhapšen u Beogradu gdje su za ubistvo Ive Pukanića zajedno s njim optuženi Milenko Kuzmanović i Joca Amsterdam, javili su hrvatski mediji.   

Srbija je odbila da Milovanovića izruči Hrvatskoj jer, prema zakonu, ne može izručivati svoje državljane, pa će se pred Županijskim sudom u Zagrebu njemu suditi u odsustvu. 

Vrhovni sud je odlučio da dio spisa koji se odnosi na Milovanovića neće biti izuzet iz procesa u Hrvatskoj.
Prvog dana suđenja pred sudijom Ivanom Kršul izjasniće se sva četiri optuženika koja su trenutno pritvorena u Zagrebu. 

Oni će imati priliku da iznesu svoju verziju događaja i odbranu od optužbi da su Pukanića ubili "kako ne bi mogao u svojim tekstovima da iznosi saznanja o djelovanju zločinačkih organizacija na prostoru bivše Jugoslavije". Navodno, za Pukanićevo ubistvo Joca Amsterdam im je platio 1,5 miliona eura, pa se terete za ubistvo iz koristoljublja. 

Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008. godine od  eksplozije  bombe postavljene pored njegovog automobila u dvorištu zgrade "Nacionala" u centru Zagreba. U tom trenutku sa njim je bio Niko Franjić koji je takođe stradao.