Beograd
0

Počinje suđenje Župljaninovim jatacima

SRNA
ICTY
ICTY
Suđenje za šestero optuženih za skrivanje haškog optuženika Stojana Župljanina počinje danas pred Odjeljenjem za ratne zločine u Beogradu.

Glavni pretres subotičkom profesoru ekonomije Koviljku Lovreu (56) i za još petero optuženih, među kojima je i jedna žena, zbog optužbi da su pomagali počiniocu krivičnog djela, počeće u 9.30 sati u sudnici broj 4 u zgradi Specijalnog suda, u Ustaničkoj 29, a predviđeno je da traje do 13. aprila.

Optužnica je podignuta i protiv  Mlađena Marjanovića (57), Vinke Marjanović (55), Slobodana Koprivice (64), Milorada Koprivice (57) i Nikole Tepića (59). 

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine Srbije iz 14. decembra 2010. godine tereti šest lica da su od maja 2002. do 11. juna 2008. godine na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva, i Beograda pomagali u skrivanju Župljaninu, koga je Haški tribunal optužio za zločine protiv čovječnosti. 

Njima se stavlja na teret da su neposredno, ili preko drugih lica, skrivali Župljanina i pružali mu utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama, ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi gonjenja ne otkriju i ne uhapse. 

Optuženi su lično podržavali Župljanina, pružali mu finansijsku pomoć, doturali odjeću i druge potrebne predmete, pomagali mu u pribavljanju lažnih isprava o identitetu na ime Branislava Vukadina, održavali sa njim vezu, obavještavali ga o preduzetim mjerama i radnjama organa gonjenja, organizovali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima. 

Optužena lica su Župljaninu omogućavala usmenu i pismenu komunikaciju putem pisama i pisanih poruka.   
Optužnicom je definisano kretanje i skrivanje Stojana Župljanina na  teritoriji Vojvodine, a u toku je pretkrivični postupak protiv 22 lica koja su mu pomagala u skrivanju na teritoriji centralne Srbije.

U optužnici se navodi da su sva optužena lica u svojim iskazima u prethodnom postupku priznala  da su pomagala Župljaninu. 

Sva optužena lica dobro su poznavala Župljanina prije rata u BiH, a Milorad i Slobodan Koprivica su mu bliski rođaci, a svi su osjećali obavezu da mu pomognu, ali to ih ne oslobađa odgovornosti. 

Svi optuženi imali su saznanja o tome da je Stojan Župljanin počinilac krivičnih djela, krivičnih djela ratnih zločina i da je za njim raspisana potraga. 

Optužena lica ne spadaju u krug bliskih rođaka koje Zakon oslobađa od odgovornosti za ovo krivično djelo. 

Optuženi Koviljko Lovre, porijeklom iz BiH, po zanimanju je doktor ekonomskih nauka zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Mlađen Marjanović zvani "Cindap", porijeklom iz BiH, vlasnik je ugostiteljskog objekta u Magliću, Vinka Marjanović je po zanimanju viši referent i  šef Mjesne kancelarije u Magliću, majka dvoje djece.
Slobodan Koprivica, porijeklom iz BiH, živi u Futogu, udovac je i otac jednog djeteta, po zanimanju nekvalifikovani radnik, zaposlen u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu.

Milorad Koprivica iz Futoga, po zanimanju je metalobrusač, oženjen, otac dvoje djece, a Nikola Tepić iz Pančeva, po zanimanju komercijalista, otac je četvoro djece i u njegovom stanu je uhapšen Župljanin, 11. juna 2008. godine.