Beograd
0

Počinje suđenje za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića

FENA
Sreten Jocić
Sreten Jocić
Suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam, i članovima njegove grupe optužene za ubistvo suvlasnika sedmičnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, trebalo bi početi u utorak pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud).

Tročlanim sudskim vijećem će, po najavama, predsjedavati sudija Vladimir Vučinić, članovi su sudije Nada Zec i Siniša Petrović, a postupak bi se trebao nastaviti 21. i 22. aprila.

Po prvobitnom planu, suđenje se iz sigurnosnih razloga trebalo održati u posebnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora, ali, kako je objašnjeno, zbog velikog zanimanja medija bit će održano u zgradi posebnog suda.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. oktobra 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 miliona eura, nakon dužeg praćenja Pukanića, u oktobru 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske kompanije u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić zajedno sa svojim saradnikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je povrijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića tada je također predloženo produženje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Jocić je uhapšen krajem aprila 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produžavan, a Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićevog ubistva, uhapšen je 31. maja 2009. u Beogradu.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubistvo, uhapšen je u Beogradu 30. maja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Grupa kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova, od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu.

USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića, kojem će se tako za isti zločin suditi i u Zagrebu i u Beogradu.

Za ubistvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. februara vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić. Njega je Hrvatskoj krajem februara izručila Bosna i Hercegovina pošto se početkom februara predao tamošnjim vlastima.