Zagreb
0

Počinje suđenje za otmicu Ante Jelavića

SRNA
Ante Jelavić
Ante Jelavić
Pred zagrebačkim Županijskim sudom danas će početi suđenje petorici optuženih za otmicu bivšeg hrvatskog člana predsjedništva BiH Ante Jelavića, objavljeno je na internet stranici ovog suda.

Hrvatska Kancelarija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (USKOK) 8. aprila prošle godine za Jelavićevu otmicu optužila je dvojicu državljana BiH Vlatka Miličevića (27) i Sašu Savinovića (35), te hrvatske državljane Vladu Ćurića (39), Dalibora Prgometa (33) i Marija Miličevića (47), Vlatkovog oca.

Postupak će voditi sudija Koraljka Bumči, koja je hrvatskim medijima rekla da su dvojica nedostupnih u BiH uredno primili sudski poziv za raspravu, te da je teorijski moguće da se i pojave na suđenju.

Uskok tereti Vlatka i Marija Miličevića i Savinovića da su na parkingu u zagrebačkom naselju Utrine oteli Jelavića i u gepeku automobila ga odvezli do nenaseljenog mjesta u BiH.

Prema tvrdnjama Uskoka, tu su mu naredili da mobilnim telefonom pozove suprugu i traži milion evra, inače će ga ubiti, nakon čega su ga odvezli do kuće iz koje je pobjegao.

Jelavić je nakon otmice policiji ispričao da su ga otmičari odvezli u kuću u okolini Rame, iz koje je pobjegao kada su ga nakratko ostavili samog, te je pješke došao u Hrvatsku.

Otmičari su ubrzo otkriveni pa su trojica uhapšena u Hrvatskoj, dok je Vlatko Miličević u Mostaru. Nakon mjesec dana u BiH se predao i Saša Savinović, ali je njega i mlađeg Miličevića pravosuđe BiH pustilo na slobodu. 
Optuženi Prgomet je nakon hapšenja u Dubrovniku priznao otmicu, pa je pušten da se brani sa slobode. Suđenje u pritvoru dočekali su jedino Mario Miličević, zvani Baja, i Vlado Ćurić, zvani Barun, bivši pripadnici Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća odbrane, kojom je komandovao haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta.

U optužnici su upravo njih dvojica navedeni kao organizatori prve otmice nekog hrvatskog političara.

Miličević je bio i jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbe za ubistvo zamjenika ministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara u Sarajevu 1999. godine.

Ante Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH, dok ga bivši visoki predstavnik Wolfgang Petrič nije smijenio 2001. godine. Sredinom 2005. godine nepravosnažno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima.

Jelavić je nakon toga pobjegao u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje je pod zaštitom Ustava, koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

U međuvremenu je u julu 2006. godine po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno ponovno suđenje.