Sud u Rijeci
0

Počinje suđenje pomoćniku ministra sigurnosti BiH

Sarajevo-x.com
Vjekoslav Vuković
Vjekoslav Vuković
Na sudu u Rijeci u ponedjeljak počinje suđenje pomoćniku ministra sigurnosti BiH, Vjekoslavu Vukoviću koji se tereti za nabavku oružja i bombe. Osim njega, sudit će se i Ivanu Filipoviću i Robertu Draginu, koji se terete za poticanje na teško ubistvo autobombom u Rijeci.

Vuković je čelni čovjek za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Posjećamo da je Vuković uhapšen 16. januara 2009. godine, zbog sumnji da je prvooptuženom Ivanu Filipoviću, sa kojim se dovodi u rodbinsku vezu, i drugooptuženom Robertu Draginu, pomogao u nabavci oružja i eksploziva koji je trebao biti upotrijebljen za izvršenje atentata na dvojicu riječkih redara.

Kako pišu hrvatski mediji, tokom ispitivanja, Dragin je istražiteljima potvrdio nabavku autobombe u Sarajevu, gdje im je Vuković organizovao nabavku dvije automatske puške i dva spremnika municije za koje su platili 1.000 eura, a zatim i nabavku autobombe, mehanizma za aktiviranje i ostalih stvari neophodnih za atentat, koju su platili 5.000 eura.

Vuković je iz pritvora pušten nakon što je uplatio 400.000 kuna kaucije i potpisivanja izjave da neće napuštati mjesto boravaka u Hrvatskoj, odnosno da će se odazvati pozivima suda.