Ministri EU odlučili
0

Počinje ratifikacija SSP-a sa Srbijom

SRNA
Ministri spoljnih poslova EU odlučili su u ponedjeljak u Luksemburgu da parlamentima svojih zemalja predlože ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

U zaključku sa zasjedanja se ističe da Vijeće ministara EU ohrabruje Srbiju da nastavi sa preporukama tužioca Haškog tribunala Sergea Brammerca koji je u svom izvještaju naveo da Srbija nastavlja svoju saradnju sa Haškim tribunalom s ciljem da ostvari dodatne rezultate.

U zaključku se navodi se da Vijeće ministara podvlači da je puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje ključni element Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Brammerc je obavijestio Vijeće ministara da je saradnja Beograda i Haškog tribunala dobra i očekuje podršku službama koje tragaju za Ratkom Mladićem.

Naglasio je da je možda potrebno promijeniti načine traganja i primijeniti druge mehanizme za nalaženje haških bjegunaca i ponovio da je glavni cilj Haškog tribunala da se nađu Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Glavni haški tužilac je rekao da očekuje da EU podrži takav pristup, jer je "politika uslovljavanja i do sada davala dobre rezultate kada su u pitanju i haški i drugi međunarodni sudovi".

Potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji predvodi delegaciju Srbije u Luksemburgu, kaže da se na dnevnom redu današnjeg sastanka ministara EU neće naći pitanje kandidature Srbije, jer još "nema konsenzusa država članica", ali da će o tome biti riječi vrlo brzo, na jesen.