|

Počinje primjena Zakona o zabrani pušenja

Počinje primjena Zakona o zabrani pušenja
0
F
FENA
10.11.2010. u 17:53
0
komentara
0

dijeljenja
Počinje primjena Zakona o zabrani pušenja
U Srbiji u srijedu istječe rok za početak primjene zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duhanskom dimu, donesenog početkom maja, a srbijanske vlasti najavile su od četvrtka pojačani inspekcijski nadzor i visoke novčane kazne prekršiteljima.
Pušenje će biti zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prijevozu, pri čemu će pojedinačna kazna za građane iznositi 5000 dinara (oko 47 eura), dok će za tvrtke, institucije i druge pravne osobe kazne iznositi od 500 hiljada do milion dinara (oko 4700 do 9400 eura).

Pušenje će biti dopušteno u dijelovima ugostiteljskih objekata pod uslovom da je uporabna površina najmanje 80 kvadratnih metara, te da je pušenje zabranjeno najmanje u polovici toga prostora. Vlasnici ugostiteljskih objekata manjih od 80 čkvadratnih metara moći će odlučiti hoće li njihovi lokali u cijelosti biti pušački li nepušački.

Trećina stanovništva u Srbiji puši, a godišnje od posljedica utjecaja duhanskog dima umre 16 hiljada stanovnika, navodi se na službenom portalu srbijanskog ministarstva zdravstva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.