Mlađan Dinikć
0

Počinje oporavak srbijanske privrede

SRNA
Ministar ekonomije Srbije i lider stranke G17 plus Mlađan Dinkić uvjeren je da će sporne izmjene i dopune Zakona o javnom informisanju biti usvojene, da je Srbija veoma udaljena od izbora i da počinje oporavak srbijanske privrede.

"Čini mi se da smo veoma udaljeni od izbora. Uvjeren sam da uskoro počinje postepeni oporavak srbijanske privrede, očekujemo velike investicije u narednim godinama, ukidanje viza za putovanje u EU. Najgore je iza nas", rekao je Dinkić za "Večernje novosti".

On je ocijenio da će, ako Vlada uspješno "pregura" narednih par mjeseci, izbori biti održani u redovnom terminu 2012. godine.

Dinkić je naveo da je od Demokratske stranke Borisa Tadića dobio uvjerenje da će izmjene i dopune Zakona o informisanju biti usvojene u Skupštini Srbije, te odbacio kritike da te izmjene uvode cenzuru i medijski mrak.

"Izmjene Zakona ne uvode cenzuru i medijski mrak, kako se to perfidno podmeće dijelu javnosti, već stvarnu odgovornost i provodive sankcije za velike laži, klevete i karakterna ubistva", rekao je Dinkić.

Govoreći o pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom , Dinkić je rekao da očekuje da pregovori budu uspješno okončani i da je za tu svjetsku finansijsku organizaciju prihvatljivo da ukupan minus u republičkoj kasi, lokalnim samoupravama i Vojvodini za 2009. godinu bude 4,5 odsto BDP.

"Sam dogovor o povećanju nivoa budžetskog deficita znači da nije potrebno povećati bilo kakve poreze. Srbiji će u narednim danima biti odobren povoljan zajam koji će moći da se koristi i za pokrivanje budžetskog deficita u ovoj i narednoj godini", dodao je Dinkić, navodeći da zemlji ne prijeti dužničko ropstvo.

On je rekao da je javni dug Srbije svega oko 30 odsto BDP, dok je u zemljama EU on ove godine u prosjeku dostigao čak 100 odsto, pa tako Srbija može u narednom periodu, bez ikakvih problema, da poveća učešće javnog duga na 40, pa čak i 50 odsto BDP, a da to ne ugrozi stabilnost zemlje.

Dinkić je rekao da je stanje u državnoj kasi sve bolje, da su prihodi budžeta u dosadašnjem periodu otprilike na istom nominalnom nivou koji je ostvaren u isto vrijeme prošle godine.