Haški sud
0

Počinje iznošenje završnih riječi Gotovini, Čermaku i Markaču

SRNA
Završne riječi na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom bit će održane od danas do 2. septembra, najavila je ranije portparol ovog suda Nerma Jelačić.

Tužilaštvo će za svoje završne argumente imati šest sati, a tri tima odbrane po dva i po sata.

Suđenje trojici generala optuženih za zločine nad srpskim civilima u toku i nakon akcije Hrvatske vojske "Oluja" počelo je 11. marta 2008. godine. Za 303 sudska dana saslušan je 81 svjedok optužbe, odbrana Gotovine imala je 25 svjedoka, Čermakova 19, Markačeva 13, dok je sudsko vijeće saslušalo sedam svojih svjedoka. 

Tužilaštvo je u završnom podnesku za Gotovinu tražilo kaznu do 27 godina zatvora, za Markača do 23, a za Čermaka do 17 godina zatvora. Odbrana traži oslobađajuću presudu za svu trojicu generala koji se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje srpskih civila sa područja Krajine u ljeto 1995. godine. 

Prema navodima optužnice, taj cilj je ostvarivan silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premještanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i djela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posljedica provođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman". 

U akciji hrvatske vojske "Oluja", koja je počela 5. avgusta 1995. godine, sa svojih ognjišta protjerano je 250.000 Srba. 

U evidenciji Dokumentacionog centra "Veritas" nalaze se imena 1.922 Srbina koji su poginuli ili nestali u ovoj akciji ili poslije nje, od kojih su 62 posto bili civili, uglavnom stariji od 60 godina. Od ukupnog broja žrtava "Oluje" poznata je sudbina 894 ljudi, dok se 1.028, među kojima je 669 civila, vodi kao nestalo.