Zagreb
0

Počinje iznošenje odbrane Bojana Gudurića

SRNA
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić, jedan od optuženih za ubistvo suvlasnika hrvatskog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, danas će početi iznošenje odbrane pred Županijskim sudom u Zagrebu nakon što je istekao rok od 12 dana koji je dobio da pronađe advokata i prouči optužnicu.

Gudurića optužnica tereti da je učestvovao u pripremi ubistva, odnosno da je trebalo da snajperskom puškom ubije Pukanića ako zakaže bomba postavljena pored njegovog automobila.

Više od godinu dana Gudurić je uspješno izbjegavao policijske potjere, a bjekstvo je završio 1. februara ove godine, kada se predao banjalučkoj policiji.

Nakon što je izručen Hrvatskoj, 3. marta je izveden pred predsjednicu sudskog vijeća Ivanu Kršul koja ga je odmah upozorila da "ne oteže sa suđenjem" i dobio je advokata po službenoj dužnosti. 

Gudurić, koji je smješten u zatvor u Remetincu, odmah je tražio advokata po vlastitom izboru i 12 dana za pripremu odbrane, a taj rok ističe danas.

Na prethodnom ročištu svjedočio je kontroverzni crnogorski preduzetnik Ratko Knežević koji je za Pukanićevu smrt optužio takozvanu duvansku mafiju, svog kuma crnogorskog premijera Milu Đukanovića i Stanka Subotića Caneta. 

Gudurić je optužen i za teške pljačke počinjene u Novom Sadu, Somboru i Sremskoj Mitrovici. 
Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008. godine od eksplozije bombe postavljene pored njegovog automobila u dvorištu zgarade "Nacionala" u Zagrebu.