Regija
0

Počeo susret Mesić-Tuerk u Otočcu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Danilo Tuerk počeli su u petak razgovore u slovenskom Otočcu ob Krki u vrijeme napetih odnosa između dviju država osobito nakon hrvatskog proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) početkom ove godine.

Dvojica predsjednika srdačno su se pozdravila i rukovala na ulazu u dvorac u Otočcu gdje se održava njihov prvi i neslužbeni sastanak otkako je Tuerk preuzeo dužnost u prosincu 2007, javlja Hina.

Nakon sastanka koji bi prema najavama trebao potrajati sat vremena, šefovi dviju država trebali bi dati izjave velikom broju hrvatskih i slovenskih novinara koji prate njihov susret.

Mesić je u četvrtak izjavio kako je moguće naći rješenje problema sa Slovenijom, ali je upozorio da ako Slovenija nastavi usporavati hrvatski put u Europsku uniju zauvijek je gotovo s hrvatsko-slovenskim prijateljstvom.

Znakovito je da dvojica predsjednika nakon susreta u Otočcu zajedno odlaze u 60-tak kilometara udaljeno gradić Črnomelj gdje će prisustvovati 15. obljetnici Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.