Hrvatska
0

Počeo stizati plin iz Rusije

FENA
Danas od 17 u plinski sustav Republike Hrvatske ponovo su počele isporuke plina iz Rusije pa je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH donijelo odluku o ukidanju mjera smanjenja i obustave isporuke plina.

Danas u 16 sati Plinacru je najavljeno da će u plinski sustav Hrvatske od 17 sati ponovo biti isporučivan plin iz Ruske Federacije u količini od 137.000 prostornih metara na sat, a što sada možemo potvrditi da se i dogodilo, priopćeno je večeras iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva.

Na temelju ove informacije Ministarstvo je donijelo odluku o ukidanju mjere smanjenja i obustave isporuke plina.

Odlukom se ukidaju svi stupnjevi redukcije koji su do danas bili na snazi.

Ostale mjere za otklanjanje kriznog stanja koje je Ministarstvo propisalo još su uvijek na snazi. To znači da se nastavlja maksimalna proizvodnje iz domaćih izvora plina. Za sada je na snazi i mjera kojom se u Hrvatsku interventno uvozi plin, međutim njeno provođenje ovisi o zauzetosti transportnih putova.

Ministarstvo će nakon analize stanja u sustavu, a po dolasku plina i stabiliziranja sustava u novonastalim radnim uvjetima predložiti Vladi donošenje Odluke o prestanku važenja kriznog stanja.