Regija
0

Počeo dvogodišnji mandat Hrvatske kao nestalne članice VSUN-a

FENA
Od 1. januara počeo je dvogodišnji mandat Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koji će, uz dovršetak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, obilježiti multilateralni aspekt hrvatske vanjske politike u novoj godini.

Uz Hrvatsku, nove nestalne članice Vijeća sigurnosti u mandatu 2008./09. od danas su i Libija, Vijetnam, Kostarika i Burkina Faso. One će zamijeniti Slovačku, Kongo, Ganu, Peru i Katar. Belgija, Italija, Indonezija, Južnoafrička Republika i Panama ostaju u 15-članom Vijeću sigurnosti do kraja 2008. godine.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Prvim danom nove godine Hrvatska će i službeno zasjesti u fotelju nestalne članice Vijeća sigurnosti, a preuzet će i predsjedanje vrlo važnim odborom ovog, najmoćnijeg tijela svjetske organizacije. Hrvatsku će zasad zastupati ambasadorica Mirjana Mladineo.

Samim izborom u Vijeće sigurnosti Hrvatska je dosegla jedan od najvećih uspjeha svoje vanjske politike od osamostaljenja, no čelno mjesto vrlo važnog antiterorističkog odbora možda je i važnije priznanje, prenose agencije.