{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo osposobljavanje Kosovskih snaga sigurnosti

F
2.2.2009. u 14:43
0
2
Počelo osposobljavanje Kosovskih snaga sigurnosti
0
Počelo osposobljavanje Kosovskih snaga sigurnosti
Foto: Reuters
Osposobljavanje prvog kontigenta od 300 pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti (KSS) počelo je u ponedjeljak u Vučitrnu, 20 km sjeverozapadno od Prištine, i odvijat će se u tri nivoa, ovisno o činovima budućih pripadnika novih kosovskih snaga.
Međunarodne snage sigurnosti na Kosovu (KFOR) uključene su u cijeli proces formiranja i osposobljavanja ovih snaga, a po priopćenju KFOR-a, objavljenom u ponedjeljak, novačenje, provjera i izbor pripadnika KSS-a provodi se u skladu sa standardima NATO-a.

U priopćenju se dodaje da je u tom procesu KFOR sarađivao s resornim kosovskim ministarstvom i da je do sada obrađeno gotovo 2.800 prijava. U septembru 2008. je počeo proces selekcije pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, iz čijih se redova regrutiraju i nove snage, te je gotovo 1.400 pripadnika korpusa ušlo u KSS.

Nekoliko stotina pripadnika bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa, koji nisu ušli u sastav novih snaga, protestvovalo je pošto je on nedavno raspušten u Prištini, tvrdeći da je tokom izbora bilo nepravilnosti.

U današnjem priopćenju KFOR-a s tim u vezi se ističe da je učinjen određeni broj administrativnih pogreški, no da su one bile vrlo rijetke, pravovremeno uočene i ispravljene.

Kosovske sigurnosne snage imat će 2.500 aktivnih pripadnika i 800 pripadnika pričuvnog sastava i u junu ove godine trebale bi biti operativne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: