Regija
15

Počelo okupljanje vjernika uoči otvorenja Islamskog centra u Rijeci

Anadolija
Više od hiljadu vjernika okupilo se ispred Islamskog centra u Rijeci uoči svečanog otvorenja na kojem se očekuje, prema najavama organizatora, oko 30.000 ljudi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U Rijeci, na svečanosti otvaranja Islamskog centra, govorit će, između ostalih, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, zatim Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Na otvorenju se očekuje više od 30.000 posjetitelja iz Hrvatske i svijeta, među kojima i najviši vjerski zvaničnici: reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović, te hrvatski nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Svečanosti će prisustvovati ministar zaklade, Gajs b. Mubarek el-Kuwari, ispred Države Katar i Hameda bin Khalifa et-Thania, katarskog emira i najvećeg donatora.

Novootvoreni Islamski centar u Rijeci postat će od sada centralno mjesto molitve i okupljanja 10.000 -12.000 građana islamske vjeroispovijesti koji trenutno žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Zbog svoje arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti, riječka džamija već je proglašena najljepšom džamijom Evrope.