{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo obilježavanje 69. godišnjice proboja logoraša u Jasenovcu

F
4.5.2014. u 12:20
0
52
Počelo obilježavanje 69. godišnjice proboja logoraša u Jasenovcu
0
Počelo obilježavanje 69. godišnjice proboja logoraša u Jasenovcu
Foto: Arhiv
Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen području Jasenovac započelo je danas obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u kojem je u 1.337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83.000 osoba.
Uz preživjele logoraše, komemoraciji psisustvuje državni vrh Hrvatske - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

"Nikada se više ne ponovio takav zločin", poručili su preživjeli logoraši u razgovoru s novinarima. Zajednička je to poruka i svih danas okupljenih u Jasenovcu.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. aprila 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima tog najvećeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od augusta 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83.000 osoba, od čega više od 20.000 žena te 20.101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti.

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Prisutnima na današnjoj komemoraciji obratit će se predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Matušić, predsjednici Republike Hrvatske i Sabora Josipović i Leko te premijer Milanović. Na kraju komemoracije bit će položeni vijenci i održana molitva predstavnika vjerskih zajednica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: