Kineski izvođač
100

Počeli radovi na Pelješkom mostu, mašine stižu za mjesec dana

Klix.ba
Pelješki most
Pelješki most
Kineski izvođač i službeno je preuzeo radove na izgradnji Pelješkog mosta, koji su počeli danas.

Nakon što su Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima kompanije izvođača iz China Road and Bridge Corporationa (CRBC) u Stonu predali dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

"Danas je u posao i službeno uveden kineski izvođač radova na Pelješkom mostu. Dugo smo čekali početak radova, nakon ogromnog administrativnog posla koji je obavljen danas službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. Uvođenje u posao, smatrali smo zbog zahtjevnog administrativnog posla koji je pred nama u vođenju projekta pa su s nama i naši partneri Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo prometa da upoznamo sve koji će voditi projekt i izvođače sa svim onim što očekujemo od njih, prije svega na samo vođenje radova, ali i na administriranje kako ne bi bili izloženi korekcijama koje bi imale vrlo negativan učinak na projekt", rekao je Josip Škorić.

Istakao je da se krajem augusta ili početkom septembra očekuju oprema i brodovi s kojih će se raditi pripremni radovi.

"Ugovorom je predviđeno, s obzirom na promijenjen raster stupova u odnosu na stari projekt, obaveza izvođača je napraviti istražne radove na mjestima novih. Neke stvari se moraju obaviti, s obzirom da je došlo do promjene projekta i to je predviđeno", pojasnio je Škorić koji nije želio komentirati može li eventualna tužbe BiH usporiti izgradnju mosta.

Novac je osiguran zahvaljujući Evropskoj uniji. U konačnici će most koštati nešto više od 526 miliona eura od čega Evropska unija projekt sufinansira s 357 miliona eura bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova.


Rok za gradnju je 36 mjeseci. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara.