Hrvatska
0

Počeli lokalni izbori

SRNA
U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori, na kojima će oko četiri miliona birača birati lokalnu i regionalnu vlast.

Specifičnost ovih izbora je da će birači prvi put neposredno birati opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike, javlja dopisnik Srne iz Zagreba.

Na lokalnim izborima u Hrvatskoj birači će birati ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 člana zagrebačke Gradske skupštine, te 2 206 članova gradskih i 5 343 opštinskih vijeća.

Građani neposredno biraju 429 opštinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika, 21 župana i 42 njihova zamjenika, te zagrebačkog gradonačelnika i dva njegova zamjenika.

Opštinski načelnici, gradonačelnici, župani i zagrebački gradonačelnik biraju se većinskim izbornim sistemom u kome cijelo područje opštine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu, a kandidati moraju dobiti više od 50 odsto glasova birača koji su glasali.

Birališta su otvorena u 7.00 časova, a zatvaraju se u 19.00, do kada traje i izborna ćutnja.

Predizborna kampanja službeno je trajala dvije nedjelje i obilježili su je žestoki predizborni okršaji kandidata, u koje su se uključili i stranački vrhovi, posebno dvije najjače stranke - predsjednici HDZ-a i SDP-a, Ivo Sanader i Zoran Milanović.