Regija
0

Počele s radom kosovske institucije - prvi školski sat posvećen neovisnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve kosovske institucije, škole i poduzeća u utorak su ponovno počele s redovnim radom, nakon dvodnevne proslave proglašenja neovisnosti i potom prvih međunarodnih priznanja, koja su uslijedila u ponedjeljak, a odlukom vlade prvi školski sat kosovskih učenika posvećen je upravo neovisnosti Kosova.

Policija je objavila kako je stanje na Kosovu u utorak mirno.

Kosovski premijer Hashim Thaqi osobno je u utorak ujutro, u osnovnoj školi "Ismail Qemaili" u Prištini, održao prvi sat nastave, na kojem je učenicima govorio o značenju neovisnosti Kosova.

Sinoćnja masovna proslava prvih međunarodnih priznanja protekla je bez incidenata, a praznično ozračje još uvijek se osjeća u Prištini, okićenoj novom nacionalnom zastavom Kosova i zastavama država koje su priznale njegovu neovisnost.

Skupština Kosova poslijepodne će razmatrati prijedloge deset zakona koji proizlaze iz sveobuhvatnog Ahtisaarijeva plana za rješenje statusa Kosova, među ostalim, i o uspostavi ministarstva vanjskih poslova, kako bi Kosovo što prije moglo i praktički uspostaviti diplomatske odnose s drugim državama i imenovati veleposlanike. Tu su još i nacrt zakon o uporabi državnih simbola, putnih isprava te drugi temeljni zakoni.

Još uvijek nije objavljeno kada će se usvojiti novi Ustav Kosova, koji se već nekoliko tjedna nalazi na javnoj raspravi.

Kosovska skupština trebala bi do kraja godine usvojiti gotovo 200 zakona koji će biti sukladni zakonodavstvu Europske unije. Po prvi put zakoni neće biti upućivani na potpis civilnom upravitelju UN-a na Kosovu, već će to učiniti predsjednik Kosova.