{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela konferencija o krijumčarenju droge balkanskom rutom

F
25.9.2008. u 12:21
0
0
Počela konferencija o krijumčarenju droge balkanskom rutom
0
Počela konferencija o krijumčarenju droge balkanskom rutom
Foto: Arhiv
U Zadru je jutros počela 3. konferencija na temu "Krijumčarenje droge balkanskom rutom" na kojoj sudjeluje oko 70 predstavnika policije i carine iz 28 država i organizacija, kao i predstavnici međunarodnih organizacija Europola, Interpola i američke DEA-e.
Cilj je konferencije razvijanje i ostvarivanje operativne suradnje u suzbijanju krijumčarenja opojnih droga tzv. balkanskom rutom.

Ravnatelj hrvatske policije Marijan Benko rekao je da je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj sve prisutnije krijumčarenje većih količina marihuane cestovnim prometom s područja susjednih zemalja, posebice iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Prema nekim pokazateljima, veći dio te droge porijeklom je iz Albanije, koja posljednjih godina slovi kao veliki proizvođač marihuane, rekao je Benko.

Istaknuo je da u Hrvatskoj ne postoji značajnija proizvodnja opojnih droga te da je zabilježeno tek nekoliko organiziranih slučajeva sadnje i uzgoja indijske konoplje.

Po njegovim riječima, uočena je tendencija porasta zastupljenosti sintetičkih droga na ilegalnom narko tržištu, što je, s jedne strane, rezultat povećane potražnje, a s druge strane sve agresivnije ponude. No slična je situacija i s hašišem i kokainom, rekao je.

Benko kaže da se u Hrvatskoj skupine koje se bave kriminalom droga formiraju, kao i drugdje, na temelju raznih kriterija - etničke ili obiteljske pripadnosti, cehovske pripadnosti, kao što su na primjer tvrtke i vozači u međunarodnom prometu, pomorci u međunarodnoj plovidbi i slično.

Zemljopisni položaj RH jedan je od glavnih razloga što je Hrvatska prvenstveno tranzitno područje u pogledu svih oblika krijumčarenja, a posebice krijumčarenja droga balkanskom rutom istok-zapad.

Naravno da se ne radi samo o tranzitu, već se dio prokrijumčarene droge zlorabi i na području Hrvatske, rekao je ravnatelj policije Marijan Benko, istaknuvši kako granice ne smiju biti zapreka uspješnoj borbi protiv svih oblika kriminala, pa tako i kriminala droga.

Na skupu je govorio potpredsjednik skupa, šef austrijske kriminalističke policije Erich Zwettler.

On je rekao da se legendarna balkanska ruta smatra glavnim transportnim putem heroina. Afganistan je najveći proizvođač heroina i drugih opijata na svijetu, rekao je, a oko 95 posto proizvedenog heroina balkanskom rutom dolazi u Europu i odatle se dalje distribuira. Austrija zajedno s partnerskim državama smještenima uz rutu surađuje u suzbijanju međunarodne trgovine drogom, napose heroinom, istaknuo je Zwettler.

Sudionicima se obratio i Tihomir Kralj iz hrvatskog MUP-a koji je govorio o proaktivnom pristupu u suzbijanju krijumčarenja droga.

Konferencija nastavlja rad po radnim skupinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: