{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela komemoracija u Jasenovcu, mjestu ispunjenom tugom

F
17.4.2011. u 11:52
0
26
Počela komemoracija u Jasenovcu, mjestu ispunjenom tugom
0
Počela komemoracija u Jasenovcu, mjestu ispunjenom tugom
Foto: Arhiv
U Spomen području Jasenovac kod spomenika Cvijet u Republici Hrvatskoj oko 11 sati počela je komemoracija u znak sjećanja na 22. aprila 1945., dan proboja zarobljenika iz koncentracijskog logora Jasenovac i sve stradale u tom logoru.
"Spomen područje Jasenovac je memorijalno područje, mjesto zločina natopljenog krvlju, prekrivenom kostima žrtvama, ispunjenog tugom. To je mjesto na kojemu s pijetetom odajemo počast i čuvamo dignitet svake pojedine žrtve", rekla je predsjednica Savjeta Spomen područja Jasenovac Katica Sedmak, koja je poseban pozdrav uputila preživjelim zarobljenicima Jasenovačkih i svih drugih logora.

Dodala je da je prošlo 66 godina od uzvika zarobljenika Ante Bakotića kojim je započeo herojski proboj posljednjih zarobljenika, njih 1.249 iz logora Jasenovac. Malobrojni preživjeli - tek stotinjak - ponijeli su u svojoj duši doživotnu traumu vlastite rastrganosti između želje da zaborave sve užase logora i potrebe da sačuvaju sjećanje na žrtve, članove vlastite porodice, prijatelje i susjede, kazala je Sedmak. Utvrdila je da bi njihovo sjećanje trebalo poslužiti kao pouka budućim generacijama da se slični užasi više nikad ne ponove.

U obilježavanju 66. godišnjice proboja zarobljenika iz koncentracijskog logora Jasenovac sudjeluju predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predstavnik obitelji logoraša jasenovačkog logora Stevo Đurđević i drugi.

Od ustaša nazivan sabirnim i radnim logorom, koncentracijski logor Jasenovac od augusta1941. do 22. apprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti, stoji na internetskim stranicama Spomen područja Jasenovac.

U njegovom su sastavu bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, brojne logorske ekonomije u prisilno raseljenim selima te mnogobrojna stratišta s obje strane rijeka Save i Une.

Temeljem više stotina različitih izvora, kao što su knjige, dokumenti, fotografije, izjave rodbine i prijatelja jasenovačkih žrtava, terenska istraživanja i fotografiranja spomenika žrtava fašističkog terora te uspoređivanjem i kritičkim preispitivanjem podataka za svaku žrtvu ponaosob, sačinjen je popis djece, muškaraca i žena ubijenih u koncentracijskom logoru Jasenovac. Takvim načinom rada do sada su prikupljena imena i podatci za 80.988 žrtava.

Koncentracijski logor Jasenovac - sistem logora, logorskih ekonomija i stratišta obuhvaćao je prostor od 210 kilometara četvornih, s obje strane rijeka Save i Une.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: