Regija
5

Počela kampanja za predsjedničke izbore u Hrvatskoj

FENA
Ivo Josipović (SDP) (Foto: Pixsell)
U ponoć je i službeno počela kampanja za šeste predsjedničke izbore od hrvatske nezavisnosti, raspisane za nedjelju, 28. decembra.

Kampanja će trajati 18 dana, dakle do 26. decembra kada počinje izborna šutnja.

Vrijeme je to u kojem će četvero kandidata za predsjednika odnosno predsjednicu Hrvatske i službeno biračima predstavljati i tumačiti svoje izborne programe. To su Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Državna izborna komisija u predsjedničke izbore ulazi sa širim ovlastima u pogledu nadzora finansiranja. Za razliku od prijašnjih izbora, sada ima mogućnost u realnom vremenu pratiti donacije koje dolaze na račune kandidata, gdje se odlijevaju i na koje troškove.

Osam miliona kuna (oko dva miliona KM) iznos je koji svaki kandidat odnosno kandidatkinja može potrošiti na kampanju.

Kandidati kampanju mogu finansirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka kampanje, dakle do ponoći 26. decembra.

Pravne osobe mogu kandidatu donirati najviše 200 hiljada kuna (50 hiljada KM), fizičke, a to su građani i obrtnici, najviše 30 hiljada kuna (7,5 hiljada KM). Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom.