Srbija
0

Počela kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tek što su saopćeni preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji, dvojica kandidata koji su ušli u drugi izborni krug krenuli su u kampanju da očuvaju biračko tijelo, ali i da pridobiju nove pristalice.

Aktuelni predsjednik Boris Tadić novi krug kampanje zasnivat će na evropskim integracijama, dok njegov rival, kandidat radikala Tomislav Nikolić, biračima nudi promjene. Još uvijek se ne zna koga će stranke čiji su kandidati završili izbornu trku podržati u drugom krugu.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, čija je kampanja za prvi izborni krug vođena pod sloganom "Za jaku i stabilnu Srbiju", sada je konkretizirao tu poruku.

Srbija je već preplavljena bilbordima, a mediji spotovima sa porukom "Da osvojimo Evropu zajedno".

Tadić je izjavio da je veliki optimist pred drugi krug izbora jer će građani znati, kako je rekao, da odaberu između puta ka Evropi i povratka u izolaciju.

Portparol DS-a Jelena Marković je najavila skromnu kampanju, bez mnogo mitinga, ali s više direktnih susreta sa građanima.

Na ključno pitanje očekuje li Boris Tadić podršku aktuelnog premijera Vojislava Koštunice, čija je stranka u prvom krugu podržala Velimira Ilića, Markovićeva je odgovorila da kontakata na tu temu sa drugim strankama nije bilo.

"Izvanredan rezultat u prvom krugu dobra je polazna osnova za pobjedu u drugom krugu, kojoj nikad nismo bili bliži", riječi su generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića, koji je najavio početak kampanje Tomislava Nikolića za drugi izborni krug pod sloganom "Za Srbiju svim srcem".

Vučić je uvjeren da će veći dio pristalica Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, šta god im lider poručio, glasati za Tomislava Nikolića.

U Beogradu se inače vjeruje da bi na konačan ishod predsjedničkih izbora mogla da utječe podrška Vojislava Koštunice.

Koštunica i njegove stranačke kolege se za sada ne izjašnjavaju o izborima. Umjesto toga, aktuelni premijer za danas je najavio sjednicu Vlade koja će razmatrati usvajanje sporazuma o saradnji u oblasti naftne i gasne industrije sa Rusijom, na čijem potpisivanju on i ministri iz njegove stranke već dugo insistiraju, javlja dopisnik BBC-a iz Beograda.

Koalicioni partner G 17+ mu se protivi, dok su ministri iz stranke na čijem je čelu Boris Tadić uzdržani.

Kako su se ovih dana mogle čuti spekulacije o tome da Koštunica za podršku Borisu Tadiću u drugom krugu traži od ministara iz Demokratske stranke da podrže potpisivanje sporazuma s Rusijom, možda će se odgovor na pitanje koga će premijer podržati u drugom krugu naslutiti u zavisnosti od ishoda sjednice Vlade.