{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela javna rasprava o novom ustavu Kosova

F
FENA
20.2.2008. u 14:23
0
0
Počela javna rasprava o novom ustavu Kosova
0
Počela javna rasprava o novom ustavu Kosova
Foto: AFP
Samo tri dana nakon proglašenja neovisnosti, skupovima u Kačaniku i Uroševcu u srijedu je počela javna rasprava o prijedlogu novog ustava Kosova.
Kako je najavljeno iz Ustavnog povjerenstva, u narednih nekoliko tjedana biti će organizirane rasprave u svim općinama na Kosovu.

Novi ustav Kosovo treba definirati Kosovo kao građansku državu. "Kosovo je država njezinih građana i ostvaruje svoju vlast na temelju poštivanja prava i sloboda građana i svih pojedinaca u sklopu njezinih granica", navodi se u preambuli prijedloga ustava Kosova.

"Republika Kosovo je multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno poštivanje i vladavinu zakona, putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija", dodaje se u tom važnom dokumentu.

Prijedlog ustava, kojeg su u srijedu objavili svi prištinski dnevnici na albanskome, predviđa da se ostvarivanje političke vlasti na Kosovu zasniva na jednakosti svih građana i uz puno poštivanje temeljnih ljudskih prava prema međunarodnim standardima, kao i na promicanju i zaštiti prava i sudjelovanja svih etničkih zajednica i njezinih pripadnika.

U tekstu se ističe da suverenitet države Kosovo proizlazi iz naroda, njemu pripada i ostvaruje se neposredno referendumom ili kroz izabrane predstavnike ili na druge načine utvrđene Ustavom. Kosovo je, prema prijedlogu, parlamentarna republika, u kojoj su jasno izdvojene ovlasti i odgovornosti za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: