Počela izborna šutnja u Hrvatskoj

S
SRNA
3.12.2011. u 09:30
0
19
Počela izborna šutnja u Hrvatskoj
0
U Hrvatskoj je povodom parlamentarnih izbora od ponoći počela izborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati kada će biti zatvorena sva birališta.
S izbornog mjesta u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis) S izbornog mjesta u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

Izborna šutnja u inostranstvu već je počela, jer se glasanje u diplomatskim misijama i konzulatima obavlja danas i sutra. Prvi koji mogu glasati su birači na Novom Zelandu gdje su birališta zbog vremenske razlike otvorena još jučer. Dva sata kasnije birališta su otvorena i u Australiji, a poslije i u Japanu, Kini i Maleziji.

Državna izborna komisija je prije nekoliko dana podsjetila kako tokom izborne šutnje nije dopušteno postavljati nove promotivne sadržaje poput statusa, video klipova, slika ili komentara ka ili o tome dostavljati obavještenja na privatne elektronske adrese.

Od ponoći pa sve do nedjelje u 19 sati zabranjuje se svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata, te objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog informisanja, izjava i intervjua nosilaca lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Iz Državne izborne komisije najavili su i da će izborne komisije po izbornim jedinicama najkasnije u roku od 24 sata nakon zatvaranja birališta sabrati rezultate glasanja na biračkim mjestima na svom području.

U prostorijama hrvatskog Generalnog konzulata u Banjoj Luci jutros u sedam otvorena su dva biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani moći da glasaju za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. U Konzulatu je Srni potvrđeno da su biračka mjesta otvorena na vrijeme i da nema nikakvih problema.

Na području BiH danas i sutra na 30 biračkih mjesta od 7 do 19 sati moći će da glasa 264.000 hrvatskih državljana s biračkim pravom. Odlukom državne izborne komisije biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: