Regija
1

Počela hapšenja zbog ubistva srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije

Klix.ba
Ratko Romić i Milan Radonjić, koji se nalaze među optuženima za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su jutros u Beogradu, javljaju Blic i B92.

Bivši operativac Državne bezbjednosti Srbije (DB), Romić, izjavio je ranije da očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali je ustvrdio da nije učestvovao u tom zločinu i da će to dokazati na sudu.

"Znam da ću biti uhapšen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu da me uhapse. Branit ću se istinom jer nisam učestvovao u tome i to ću dokazati", rekao je Romić za izdanje dnevnika "Politika" od utorka.

Blic je jučer objavio da je napisana je optužnica protiv četvorice okrivljenih za ubistvo Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa". Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u ulazu zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Skoro 15 godina poslije tog zločina, napisana je optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i bit će objelodanjena za nekoliko dana, navodi se u tekstu.

Radomir Marković (68) direktno je naredio likvidaciju, Milan Radonjić (54) je organizovao zločin, Ratko Romić (51) pomagao je u izvršenju ubistva, dok je Miroslav Kurak Miki (43), pucao u Ćuruviju.

Marković, tadašnji šef resora Državne bezbjednosti Srbije, direktno je naredio likvidaciju, tvrdi Blic, Milan Radonjić , tadašnji načelnik beogradskog centra DB-a je organizovao zločin, Ratko Romić, tadašnji operativac drugog odjeljenja Beogradskog centra DB-a pomagao je u izvršenju ubistva, dok je Miroslav Kurak Miki, nekadašnji pripadnik posebne službe obezbjeđenja u DB-u, direktni izvršilac zločina.

Blic je ranije pisao da je Ćuruvija trebalo biti ubijen 10. aprila, ali je egzekucija pomjerena za dan kasnije jer operaterka SDB-a, zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući.