Regija
16

Počast žrtvama Vukovara odalo 100 hiljada ljudi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 22. godišnjica pada Vukovara i odata počast žrtvama agresije na Hrvatsku.

Kako javlja novinar agencije Anadolija, počast žrtvama Vukovara odale su brojne delegacije, ali ne i predstavnici državnoga vrha koji su ranije napustili Kolonu sjećanja nakon što su u više navrata bili opstruirani, a bio im je blokiran i putu na vukovarskim ulicama.

Službeni državni protokol predvođen predsjednicima Hrvatske, Sabora i Vlade, Ivom Josipovićem, Josipom Lekom i Zoranom Milanovićem, kao i predstavnicima diplomatskog kora, odlučili su da ''neće na silu ostajati u koloni'', te su se povukli s namjerom da odu na Ovčaru, nakon čega su otputovali u Zagreb.

Danas su počast poginulima u odbrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale delegacije vukovarske Udruge zatočenih i nestalih "Vukovarske majke", zapovjednici obrane Vukovara 1991. godine Mile Dedaković, Branko Borković i Tomislav Merčep, članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, delegacija Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, Zajednice hrvatskih županija te drugi.

Kako prenose hrvatski mediji, protokolom je, inače, bilo predviđeno da vijence podno spomen-obilježja polože i zajedničke delegacije u kojima su se trebali biti Josipović, Leko i Milanović, te Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Ravnateljstva policije. Međutim, pošto su predstavnici državnoga vrha napustili kolonu sjećanja to se nije dogodilo.

Josipović je u Vukovaru kazao novinarima da su ''spriječeni organiziranom opstrukcijom'' da odaju počast žrtvama.

"Onima koji su ovo uradili nije ni do pijeteta, niti do Vukovara. Vukovar je u našim srcima", rekao je Josipović, dodajući kako nisu htjeli ostati u koloni jer bi to bilo inaćenje, a da inaćenje danas ne treba Vukovaru.

Leko je rekao da je Vukovar simbol pomirenja hrvatskog naroda i društva. Dodao je kako će doći vremena kada će ''biti bolje i za Vukovar i za Hrvatsku''.

"Meni je žao da ne možemo položiti vijence, i na taj način zahvaliti se braniteljima", rekao je Leko.

Hrvatski premijer Milanović je naglasio kako se nadao da neće morati davati izjave u Vukovaru, ali da je dužan neke stvari objasniti. Rekao je da ovako nešto mogao organizirati svako ko želi i kome je do nadmetanja.

"Ja ovo ne doživljavam kao utakmicu. Neka igraju sami", zaključio je Milanović.

Molitvu za poginule i nestale molio je nadbiskup đakovački i osječki msgr. Đuro Hranić, koji predvodi i misu zadušnicu na groblju.

Iz Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara tvrde da je u njihovoj koloni sudjelovalo oko sto hiljada ljudi.