U Spužu kod Podgorice
0

Pobuna zatvorenika u Crnoj Gori: Zbog loših uvjeta zapalili ćeliju i odbijaju jesti

Klix.ba
Više pritvorenika u istražnom zatvoru Spuž sinoć je počelo štrajk, a u znak protesta zbog loših uslova i premještanja u druge sobe zapalili su ćeliju JT4.

Kako pišu crnogorski mediji, desetak zatvorenika koji su prekjučer razmješteni iz jedne u više ćelija organizovali su štrajk glađu, a danas se očekuju protesti širih razmjera.

Jedan dio pritvorenika koji su prije dva dana premješteni zapalili su madrace, krevete i garderobu u ćeliji J14. Nakon izbijanja požara svi su evakuisani iz te sobe.

Požar je podmetnut i u ventilacione otvore. Službenici ZIKS-a su brzom intervencijom spriječili teže posljedice i ugasili vatru.

Oni traže da se vrati stari način korištenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtijevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom sedmično, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako tvrde, nije slučaj. Oni tvrde da načelnik Vukčević ignoriše njihove molbe i da je to jedan od glavnih razloga najavljenog štrajka. Kao problem navode i to što imaju po jedno kupatilo na skoro desetak soba.

Optužuju načelnika da je prilikom inspekcije koju su vršili iz ministarstva prikazao toalete i dvije sobe koje koristi medicinsko osoblje, a ne pritvorena lica.

Upravi zamjeraju i to što im porodice i advokati na posjete čekaju po nekoliko sati.