Raslojavanje IZ u Srbiji
166

Pobuna imama protiv muftije Zukorlića u Novom Pazaru

Klix.ba
Muftija Zukorlić (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muftija Zukorlić (Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa imama otvoreno se usprotivila Muameru Zukorliću, koji predvodi Islamsku zajednicu u Srbiji (IZ), jer nisu zadovoljni kako je vodi, piše srbijanski list Danas.

Prema njihovim informacijama, sve više je nezadovoljnih situacijom u IZ u Srbiji. Njihov izvor tvrdi da je 40 posto imama otvoreno protiv muftije Zukorlića, 20 posto ih sumnja u ispravnost djelovanja IZ u Srbiji, 20 posto šuti, a samo 20 posto je uz muftiju.

Glavni razlog je navodno nezadovoljstvo što se "više ne insistira na jedinstvenoj već na jedinstvu IZ" i zato što muftija Zukorlić ima velikih nesporazuma sa novim reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, jer ga ne promoviše lično. Imami su nezadovoljni i zato što mjesecima ne primaju plate.

Problemi u IZ u Srbiji su na vidjelo počeli izlaziti tokom vikenda, kada je prvo Poslanički klub Bošnjačke demokratske zajednice napustila jedna odbornica i prešla na stranu nove skupštinske većine u Novom Pazaru. Zatim je na red došao i predsjednik i narodni poslanik Emir Elfić, ali i njegovi bliski saradnici. Partijsko rukovodstvo je saopštilo da je pokrenulo postupak za njegovu smjenu s funkcije predsjednika. Elfić je odbacio sve optužbe i za agresiju na stranku optužio pojedince u IZ u Srbiji, koji žele da radikalizraju stranku i situaciju u Sandžaku.

Problema ima i u Internacionalnom univerzitetu, čiji je osnivač preduzeće Ref ref. Direktor tog preduzeća i nekada muftijin blizak saradnik Šerif Mujkić, koji se pismom obratio rukovodstvu te visokoškolske ustanove, predsjedniku muftiji Zukorliću, u kojem tvrdi da mu stižu žalbe od profesora, asistenata i drugih zaposlenih na mobing, psihičko maltretiranje i mentalno zlostavljanje svih onih koji misle drugačije od rukovodstva.

Marukić je pismo objavio i na TV Jedinstvo čiji je direktor. Nakon toga su u prostorije TV kuće upali Zukorlićevi ljudi. Policija je stigla na mjesto događaja i konstatovala da nema kršenja javnog reda i mira. Maruković je smijenjen s pozicije direktora u ponedjeljak.