Svjetske agencije o predsjedniku Srbije
0

Pobjeda Nikolića otvara period političke i ekonomske neizvjesnosti

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Svjetske agencije izvjestile su četvrtak da je nacionalista Tomislav Nikolić položio zakletvu čime je stupio na dužnost predsjednika Srbije.

Agencija AP piše da je bivši opozicioni nacionalistički lider Tomislav Nikolić postao novi predsjednik Srbije, čime se otvara period političke i ekonomske neizvjesnosti za ovu balkansku zemlju u teškoćama.

Nikolić koji kaže da je svoj tvrdi antizapadni stav promijenio u proevropski stav, položio je zakletvu za petogodišnji mandat na konstitutivnoj sjednici novog srpskog parlamenta.

Nikolić je pobjedio svog prethodnika Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u maju, a Nikolićeva Srpska napredna stranka osvojila je veliki broj mjesta u 250-članom parlamentu.

Međutim, kako ukazuje AP, Tadićeve proevropske demokrate imaju još saveznika u parlamentu za formiranje naredne vlade, pa bi Nikolić mogao da bude primoran da predloži Tadića za novog premijera, koji ima mnogo veću vlast nego predsjednik.

France Presse u izvještaju navodi da je Nikolić, nakon polaganja zakletve, u govoru opisao tešku situaciju u Srbiji, ne pominjući direktno svog prethodnika Borisa Tadića koji je bio prisutan u sali i koga je on potpuno neočekivano pobedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. maja.

Agencija Blumberg ocjenjuje da je Nikolić prvog dana svog predsjedničkog mandata zaobišao sopstvenu partiju pozvavši političke lidere da brzo formiraju vladu kako bi se izbjegla dužnička kriza.

Blumberg međutim dodaje da novi predsjednik od svog prethodnika Borisa Tadića, koga je porazio u drugom krugu predsjedničkih izbora, očekuje da sastavi vladajuću koaliciju do 4. juna ili će na scenu stupiti njegova stranka.

Agencija dodaje da 60-godišnji Nikolić, čija se politička platforma zasniva na tješnjim vezama s Rusijom, treba da napravi ravnotežu između stroge ekonomske discipline i socijalne zašitte, kao i između nastojanja zemlje da se priključi EU i nacionalističkog neprihvatanja nezavisnosti Kosova. Kakva god bila nova vlada, moraće da smanji potrošnju, podigne poreze i zamrzne penzije i plaće u javnom sektoru, kako bi se zaustavio rast deficita i duga, povećala ulaganja i pokrenula privreda koja u prva tri mjeseca bilježi pad od 1,3 posto i obuzdala nezaposlenost koja je 2011. dostigla 24,4 posto.

Njemačka agencija DPA podsjeća da je Nikolić posljednjih godina ublažio svoju ratničku retoriku, odvajajući se 2008. od ultranacionalista, formiranjem sopstvene stranke SNS i zauzimanjem mnogo umjerenijeg, proevropskog stava.

Od trijumfa na izborima, on ističe da ostaje na istom kursu i da će njegova prva posjeta kao predsjednika biti sjedištu EU u Bruxellesu.

DPA, međutim, podsjeća da je Nikolić tokom vikenda posjetio Moskvu i sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i da je od ulaska u politiku početkom 90-ih veliki poštovalac Rusije.

Koalicija predvođena Nikolićevom SNS izašla je kao najjača nakon parlamentarnih izbora, ali će ostati u opoziciji.

Tadić je obnovio savez koji je vodio Srbiju od 2008. godine, utirući put da postane premijer. U tom savezu su Tadićeva Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije koja je treća na izborima. Koalicija treba da bude ozvaničena i biće joj potrebni dodatni partneri da bi osigurala većinu, dodaje DPA, prenosi B92.