Akcija Offside
0

Po utakmici se zarađivalo od 150.000 do 300.000 eura

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glasnogovornik hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec rekao je danas na konferenciji za novinare da su kriminalističkim istraživanjem zbog namještanja utakmica 1. hrvatske nogometne lige i prijevara na klađenjima obuhvaćene 22 osobe i da se okvirno po utakmici radilo o iznosima od 150.000 do 300.000 eura.

U sklopu akcije policije i USKOK-a "Offside" utoku je hapšenje većeg broja osoba koje se povezuje s tim kaznenim djelima, a do poslijepodne nisu uhapšene sve osobe čije je hapšenje planirano, kazao je Borovec novinarima. Tek će se vidjeti hoće li za nekim osobama biti poduzete mjere traganja.

Riječ je o kaznenim djelima iz kataloga USKOK-a pa će uhapšeni nakon policijskog istraživanja biti ispitani u USKOK-u.

Policija sumnja da su 22 osobe, od čega 20 iz Hrvatske i dvije iz Slovenije, umiješane u namještanje toka i rezultata nogometnih utakmica i rezultata klađenja.

Za sada postoje okvirne vrijednosti da se po prilici po utakmici radilo od 150.000 do 300.000 eura, dodao je Borovec, koji nije želio otkriti o koliko se utakmica radilo. Kazao je da će se o ukupnom iznosu moći govorit tek nakon dovršetka istrage.

Hrvatska je policija, podsjetio je Borovec, krajem prošle godine dobila informacije od njemačke policije o prijevarama putem klađenja i namještanja nogometnih utakmica i tad je krenula u kriminalističko istraživanje koje je danas je ušlo u završnu fazu, rezultiravši uhićenjima.

Borovec nije želio govoriti o imenima osumnjičenih osoba.

Riječ je o nogometnim utakmicama 1. hrvatske nogometne lige ali akcija ima i međunarodni karakter pa hrvatska policija osim s njemačkom sarađuje i s još nekoliko policija drugih europskih država, kazao je Borovec. Nije želio detaljnije govoriti o kojim je državama riječ jer, kako je objasnio, tok kriminalističkih istraga tek se treba protegnuti na te države.

"Tok kriminalističkih istraga vodi nas i prema nekim utakmicama u inostranstvu ali o detaljima ne mogu govoriti jer se čeka da policije i tužiteljstva država s kojima surađujemo također provedu aktivnosti", kazao je glasnogovornik MUP-a Borovec.

Policija je od početka dobro sarađivala s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) a danas je s njihovim predstavnikom održan sastanak. HNS će prema informacijama s tog sastanka, nakon što policija i USKOK odrade svoj dio posla, donijeti svoje mjere, dodao je Borovec.