U raljama pandemije
55

Plenković spašava turističku sezonu: Hrvatska ide u dogovore s pojedinim zemljama

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatska se odlično nosi sa zdravstvenim segmentom koronavirusa, ali izbijanje pandemije preklopilo se s vremenom njihovog predsjedanja Vijećem EU, a i državanje velikog samita u Zagrebu je preraslo u online događaj.

Ipak, za Hrvatsku je ključna turistička sezona, glavni dio njene ekonomije, koja zbog ograničenja pandemije koronavirusa je potpuno ugrožena.

U intervjuu za evropski Politico hrvatski premier Andrej Plenković govorio je upravo o teurističkoj sezoni te kazao da ako se ne uspije na nivou čitave EU dogovoriti način prelaska granica za turiste, onda će se sklapati bilateralni dogovori između pojedinih zemalja, a Hrvatska, priprema takve dogovore sa Slovenijom, Češkom, Austrijom, Slovačkom, možda i Njemačkom, ponadao se Plenković.

"Ključna će biti konvergencija epidemiološke situacije. Neću reći da će cijela mediteranska obala biti COVID-free, ali skoro. Ako se stvari uspore diljem EU, možemo biti malo hrabriji i balansirati između epidemioloških preporuka držanja fizičke distance i djelomičnog spašavanja turističke sezone. Trenutno sam optimističan. Ako se epidemija obuzda na način na koji je to danas, i ako se postigne daljnji napredak. mogu optimistično reći da barem dio turističke sezone može biti spašen. Trebali biste doći, poručio je Plenković evropskim čitateljima portala Politico.eu.