Da li je realno?
36

Plenković se bori da Hrvatska od EU dobije po 500 eura za svaku iseljenu osobu

A. D.
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
U prijedlogu budžeta za period 2021. do 2027. godine nalazi se i prijedlog Hrvatske za dodatni novac za ovu zemlju. Naime, EU bi trebala platiti 500 eura za svakog iseljenog stanovnika ove države na godišnjem nivou.

Nakon dva dana maratonskih pregovora čelnici 27 zemalja članica EU nisu se pak uspjeli usaglasiti koliko bi i na što tačno Unija trebala trošiti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nada se da paragraf, kojim se državama s osjetnim padom broja stanovnika nudi svojevrsna kompenzacija, neće biti žrtvovan u pregovorima. U tom je paragrafu predloženo da se, pri izračunu dodatnog iznosa za državu članicu u evropskom budžetu, uzme u obzir koliko je ljudi iz te države iselilo.

Koja će biti sudbina tog prijedloga, navodi se,nemoguće je prognozirati – još se ne zna niti koliko će ukupno EU imati novca na raspolaganju od 2021. do 2027. godine, a kamoli kako će ga i na šta trošiti.

Demografska kompenzacija, onako kako je dosad predstavljena u medijima, dovodi u znak pitanja jedan drugi projekt demografske revitalizacije, onaj koji Banski dvori nazivaju Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, piše Telegram.hr.

Jedan od njegovih proklamiranih ciljeva je zaustaviti iseljavanje iz tog dijela Hrvatske.

Dakle, ako je projekt uspješan, kako tvrde u Vladi, šta će dodatne naknade u sljedećem EU budžetu? Ako taj novac ipak treba, je li to znak da Projekt Slavonija nije uspio? Ili da je, nedajbože, samo riječ o PR-u Vlade, pita se u ovoj analizi.

"Da bi navedenih 500 eura došlo do tog istog iznosa, iz Hrvatske bi se moralo iseliti – pet milijuna ljudi. Dakle, taj način izračuna dodatnih sredstava bit će, u najboljem slučaju, skroman i krajnje ograničen", navodi se u analizi