Nakon sastanka
4

Plenković s Penceom razgovarao o Inicijativi triju mora i najavio kupovinu vojnih aviona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje, koji je održan danas u Podgorici, premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je ovaj sastanak bio prilika za niz bilateralnih razgovora te kako je s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom razgovarao o odnosima SAD-a i Hrvatske te o Inicijativi triju mora.

"Ovo je bila kvalitetna prilika za razgovor o ambicijama nekih država da se priključe Sjevernoatlantskom savezu. Prigoda za čestitku Crnoj Gori na ostvarenom cilju. Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja i u participaciji u brojnim mirovnim misijama širom svijeta. Ovo je bila prilika i za niz bilateralnih razgovora, između ostaloga i s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom", rekao je Plenković.

Između ostalog je razgovarao s predsjednicima Vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom i istakao da je za Hrvatsku važno da odbrambeni budžet ide u smjeru povećanja i jačanja sigurnosnih sposobnosti čemu će, kako je rekao, pridonijeti i sposobnosti novih vojnih aviona Hrvatske.

"Razgovarao sam i s predsjednikom Vlade Crne Gore kao domaćinom. Razmotrili smo jačanje privredne saradnje, imali smo priliku razgovarati i o Hrvatima u Crnoj Gori kojima osiguravamo dostojan život", rekao je Plenković.

Foto: EPA
Foto: EPA

Izrazio je nadu da će pitanje imena Makedonije biti riješeno.

"Po meni je ova posjeta potpredsjednika Pencea Evropi, u smislu destinacije, pažljivo odabrana. On je bio i u Estoniji i u Gruziji i sada u Podgorici te je poslao jasnu privrženost sigurnosti Amerike na evropskom kontinentu", rekao je Plenković.

Rekao je kako je s Penceom razgovarao o odnosima SAD-a i Hrvatske, o Inicijativi triju mora te da ga je pozvao u Hrvatsku.