"Neprihvatljivi i grozni"
2.1k

Plenković: Protesti ispred OHR-a su dokaz zašto nam treba Pelješki most

S. Š. U.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Dubrovniku govorio o protestima građana Bosne i Hercegovine ispred zgrade OHR-a ističući kako su "grozni".
Plenković boravi u Dubrovniku prije no što se uputi na svečanost otvaranja Pelješkog mosta zakazanu za večeras, a iskoristio je priliki da tokom predstavljanja monografije "Pelješki most" komentira i jučerašnje mirno okupljanje građana ispred zgrade OHR-a.

"Jučerašnji događaji u Sarajevu, da se vratim na pravu politiku, sa ovim zaista neprihvatljivim, groznim prosvjedima, pa čak i prijetnjama visokom predstavniku Christianu Schmidtu pokazuju da je nama most nužan. Ovaj most nije luksuz, on je hrvatskoj nužnost", kazao je Plenković.

Podsjećamo, Klix.ba je došao do informacija da je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlića Radman početkom jula dostavio dokument u OHR na osnovu kojeg su pravni eksperti te institucije sačinili odluku visokog predstavnika.

"Mi smatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH. Dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima BiH. Jedan takav potez bi vodio ka kvalitetnim funkcioniranju i formiranju izvršne vlasti nakon izbora", rekao je Plenković tokom posjete Mostaru o namjerama visokog predstavnika.

Hrvatski političari već dugo lobiraju da se Izborni zakon izmijeni na način da odražava koncept "legitimnog predstavljanja", a HDZ BiH jutros je tražio da Parlament FBiH usvoji Deklaraciju koja potvrđuje načela Washingtonskog sporazuma naglašavajući kako je "konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj Dejtonskog sporazuma".