Najviše mandata u Saboru
48

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj

N. V.
Foto: Igor Soban/Pixsell
Foto: Igor Soban/Pixsell
Premijer Hrvatske Andrej Plenković se nakon većine prebrojanih glasova obratio hrvatskim građanima prilikom čega je proglasio pobjedu HDZ-a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

Nakon više 90 posto prebrojanih glasova, HDZ ima 60 mandat iz 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, kao i tri mandata iz dijaspore. To ih čini ubjedljivo vodećom strankom po broju glasova na izborima za Sabor Hrvatske.

Na drugom mjestu je SDP (42) s koalicionim partnerima, a na trećem Domovinski pokret (14). Most ima 11, a Možemo 10 mandata. Izborni prag su prešli još IDS (3), NP Sjever (2) i Fokus (1).

Plenković je u izrazito veseo izborni štab HDZ-a u Zagrebu ušao uz popularnu pjesmu Eye of the Tiger i pljesak članova HDZ-a. Mnogi su njegov ulazak snimali telefonima, a voditeljica ga je najavila kao budućeg premijera. Nakon toga je pozdravio prisutne i obratio se javnosti.

"Ono što je bitno je da je HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima", kazao je Plenković nakon čega je uslijedio aplauz.

Čestitao je "i onima koji su poraženi na izborima od HDZ-a", prozvavši HDZ da su, "uz svu prolivenu žuč", uspjeli osvojiti samo jedan mandat više.

"Izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima, prvo što je to bilo treći put da tražimo povjerenje od građana, a drugo što smo kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava. Ono što zabrinjava da i večeras, nakon što smo ih treći put porazili, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa", poručio je.