Hrvatski premijer
0

Plenković poručio da Hrvatska nema slabu tačku: "Sve nacionalne zadaće smo riješili"

L. S.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarao je na upite novinara u vezi sigurnosne situacije u svijetu, regiji i Hrvatskoj kada je naznačio da je Hrvatska termin "sigurnost" sprovela u sve njene politike.

Plenković smatra da postoje sigurnosne prijetnje kako za Hrvatsku i region, tako i za cijeli svijet.

"Postoji brutalni rat Rusije na Ukrajinu. Rusija će u martu imati izbore i na Ukrajinskom teritoriju će se održavati izbori na kojima će se birati za Putina. Dovoljno da shvatimo ozbiljnost sigurnosne situacije", istaknuo je.

Podsjeća na desetine hiljada mrtvih, milijarde ratnih šteta i na uništenu infrastrukturu.

"Mi kao Evropska unija dajemo 50 milijardi eura Ukrajini naredne četiri godine da bi zemlja mogla funkcionirati. Sigurnosna situacija u svijetu nakon terorističkog Hamasovog napada na Izrael i rat koji je izbio, uz nestabilnost cijelog Bliskog istoka - Hezbolah, Huti, napadi na komercijalne brodove, rast cijena nafte, pa to su ozbiljne sigurnosne prijetnje za Hrvatsku i za svijet", mišljenja je Plenković.

Navodi kako je vlada 2020. godine pogodila moto izbora kao nikad ranije, što je bilo "Sigurna Hrvatska".

“Mi smo to sproveli u sve naše politike. Ako je bila riječ o jačanju hrvatske vojske, povećali smo proračun za vojsku više od 100 posto. Ako je bila riječ o jačanju Hrvatske policije, 6.500 graničnih policajaca koji spriječavaju nezakonite migracije", rekao je Plenković i nastavio nabrajati o tome šta je napravljeno zadnjih godina.

Stoga je naglasio da Hrvatska nema slabu tačku.

"Sigurna Hrvatska je kad vam vlada u najvećoj krizi limitira cijene plina, struje i smanji cijele naftnih derivata... Te odluke se nisu dogodile stihijski, nije ih donosila opozicija, mediji i nevladina udruga. Donosila ih je odgovorna vlada, koja je u krizi imala jedan jedini cilj - sačuvati građane i gospodarstvo od različitih sigurnosnih, energetskih, ekonomskih i inflatornih prijetnji. Mi kad se okrenemo nazad, mi imamo takva postignuća da nemamo slabe točke. Nosimo se sa svime što nam ovako izazovno vrijeme nosi. Moramo shvatiti svi, pa i mladi, nikad se nije kvalitetnije živjelo u Hrvatskoj. Sve smo nacionalne zadaće riješili", naznačio je Plenković.