Premijer iz susjedstva
14

Plenković o slovenskom "non paperu": Pročitao sam ga na portalu, ali ga Hrvatska nije dobila

R. D.
Hrvatska ima svoj "non paper" o BiH (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Hrvatska ima svoj "non paper" o BiH (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je navodni "non paper" slovenskog premijera Janeza Janše o BiH vidio na jednom portalu, ali da ga hrvatska strana nije dobila, ni formalno ni neformalno.
"Vidio sam ga zato što je objavljen na jednom slovenskom portalu pa sam pročitao", kazao je Plenković na upit novinara za vrijeme posjete Puli.

Plenković je pritom dodao da nijedan segment sistema u Hrvatskoj, barem koliko se on informisao, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno.

Slovenski portal "Necenzurirano" objavio je sadržaj navodnog "non papera" bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Evropsko vijeće ni Evropska komisija te da je postojanje tzv. Janšinog "non-papera" još ranije demantirao sam predsjednik Vlade Slovenije.

Radi se, tvrdi portal, o neslužbenom diplomatskom dokumentu o podjeli Bosne i Hercegovine, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov "Zapadni Balkan – put naprijed".

Ranije je javno objavljen i hrvatski "non paper" o našoj zemlji, za koji je rečeno da ima podršku niza zemalja Evropske unije.

"Non paper" je neslužbeni dokument u kojem se iznosi određeni prijedlog, ideja ili nacrt, a čiji autor nije precizno naveden. Na takvom neslužbenom dokumentu nema niti potpisa niti pečata niti zaglavlja i ne upućuje se službenim kanalima, iako o njima mogu neformalno razgovarati šefovi vlada i diplomatija.