Ima zahtjeve za BiH
39

Plenković o izvođenju hrvatske vojske na granicu s BiH: Pa nismo u ratu

B. H.
Foto: Ured hrvatskog premijera
Foto: Ured hrvatskog premijera
Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u posjeti Rijeci, a tom prigodom da je i izjavu za medije komentirajući aktuelnu migrantsku krizu na granici s Bosnom i Hercegovinom.
Prema riječima Plenkovića, na zaštiti vanjske granice Evropske unije angažirano je 6.500 pripadnika policije i to je sasvim dovoljno.

"Nema vojske na granicama, nije Hrvatska u ratu. Te njihove (Mostove) ideje ignorirajte", kazao je Plenković.

Kazao je kako očekuje veći angažman policije Bosne i Hercegovine u nadzoru izlaska ljudi. Prema njegovim riječima, Hrvatska ima minorne probleme s migrantima u odnosu na Italiju, Francusku, Njemačku.

"Ono što očekujemo od partnera, kao Bosne i Hercegovine, jest da kontroliraju i izlaz iz njihove zemlje, a ne samo ulaz", kazao je Plenković.

Podsjećamo, specijalci koji dežuraju na granici Hrvatske i BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz grupe migranata koju su prekjučer u popodnevnim satima odvratili u Bosnu i Hercegovinu prema njima pucano iz vatrenog oružja.

Jesu li prema njima zapucali migranti, krijumčari ili neko treći, za sada nije poznato. Policija Hrvatske i njihove kolege iz BiH istražuju slučaj, potvrđeno je za Klix.ba.