Skup u Jasenovcu
25

Plenković: Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH

A. Ku.
Foto: Nikola Čutuk /Pixsell
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Foto: (Nikola Čutuk / Pixsell)
U Jasenovcu je obilježena komemoracija povodom 78. godišnjice proboja posljednjih zarobljenika logora Jasenovac, a među prisutnima su bili i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Komemoracijom je odata počast svim žrtvama te preživjelim zarobljenicima logora, a počela je kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je nužno podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH te upozoravati da se to nikada ne ponovi.

"Drago mi je da su s nama predstavnici židovske zajednice. Mislim da je to dobro te da će tako biti u godinama koje su pred nama", rekao je Plenković.

Komentirajući one koji koriste ustaške pozdrave rekao je da takvi štete reputaciji Hrvatske.

"Mislim da je ta tema svedena na uski krug ljudi. To se vidi u javnom životu, ali i u Saboru. Zastupnici koji to izgovaraju neka im bude na sliku i priliku", rekao je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na ulazak Ukrajine u NATO.

"Znamo za ukrajinske ambicije. Da je u NATO-u ovoga danas ne bi bilo. Pozicija Hrvatske je politika otvorenih vrata. Snažno podržavamo Ukrajinu. Taj će put trajati još neko vrijeme", prokomentirao je Plenković.

Rano ujutro, 22. aprila 1945. godine, posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.