Premijer Hrvatske
289

Plenković negira udruženi zločinački poduhvat: Hrvatska je pomagala Bosni

Piše: I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je na današnjoj konferenciji za medije da izražava saučešće porodici Slobodana Praljka, koji je sebi oduzeo život, kako kaže, zbog moralne nepravde prema hrvatskom narodu.

"Vlada Republike Hrvatske izražava svoje saučešće svim žrtvama koje su stradale u Bosni i Hercegovini. Također izražavmo svoje žaljenje na presudu koja je potvrđena Jadranku Prliću i drugim osuđenicima", rekao je Plenković.

Naveo je da je Hrvatska za vrijeme u ratu pomagala Bosni i Hercegovini, jer je bila suočena sa agresijom Srbije, podsjetivši na hrvatsko-bošnjačku saradnju.

"Hrvatska je spriječila najteže zločine kakvi su se dogodili u Srebrenici. Uz pomoć Hrvatske je zaustavljen rat i omogućen Dejtonski mirovni sporazam. Hrvatska je pružala utočište stotinama hiljada izbjeglica iz Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

Istakao je da ne bi bilo samostalnosti Bosne i Hercegovine bez Hrvata, koji su stvorili temelje za samostalnost.

"Želim spomenuti da se Republika Hrvatska tri puta nastojala uključiti kao prijatelj Haškog suda: 2006. godine, kao i 2016. i 2017. godine", istakao je Plenković.

Naveo je da nadležnost Haškog suda nije utvrđivanje odgovornosti Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini.

"Smatramo kako se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovine. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima nije ni na koji način mogao biti povezan sa ovim činjenicama na način na koji su bile interpretirane u presudi iz 2013. godine", rekao je Plenković.

Dodao je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi nije utvrđena odgovornost tadašnje državnog vrha Srbije u udruženom zločinačkom pothvatu.

"U svjetlu svega navedenog Vlada će razmotriti raspoložive pravne mehanizme kako bi osporila navod iz današnje presude", poručio je Plenković.

Istakao je da Vlada RH respektira teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te da će u svim aktivnostima saradnje biti najveći zagovornici evropskog puta Bosne i Hercegovine.

"Siguran sam da većeg zagovornika za da daljni evropski put Bosne i Hercegovine od Hrvatske u Evropi zasigurno nema. Mi ćemo tu politiku nastaviti sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Plenković.