{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plenković: Nastavljamo s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije

F
13.3.2018. u 08:37
1
5
Plenković: Nastavljamo s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije
1
Plenković: Nastavljamo s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak navečer da će nastaviti s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, iako je nekoliko članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća imalo drugačiji stav.
"Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikom većinom prihvaćen, a bilo je nekoliko kolega koji su imali drugačiji stav. To je normalna procedura u okviru HDZ-a i svi oni su i dalje članovi stranke. Nema nekih dramatičnih turbulencija, ali se oko nekih osjetljivih pitanja možda razlikujemo u pristupu", istakao je Plenković nakon četverosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je jedna od tema bila i Istanbulska konvencija.

Najavio je i kako će pojačati i komunikaciju prema javnosti o stvarnom sadržaju te konvencije, te će o tome razgovarati sa svojim koalicijskim partnerima i drugim parlamentarnim strankama kako bi što više zastupnika stalo iza nje.

Plenković je rekao i da kod članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koji su suzdržani oko konvencije ili joj se protive, nije u sadržajnom smislu čuo niti jedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi im, kada se to u miru prouči, mogao biti problematičan.

Istaknuo je i da se, kada se ona temeljito raspravi te uz određenu interpretativnu izjavu i pojašnjenja zakonskog prijedloga, mogu amortizirati sva otvorena pitanja koja su u javnoj raspravi.

Izrazivši zadovoljstvo stranačkim sastankom, Plenković je kazao kako je zajedno s ministricom Nadom Murganić članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća objasnio cijeli proces koji je trajao zadnjih desetak godina uz tu konvenciju.

Također, naglasio je, većini članova tih visokih stranačkih tijela otklonili su neke nedoumice i strahove "koji se ponajviše u javnosti i kod jednog dijela aktivista gledaju iz tzv. rodne ideologije kao svojevrsne opasnosti koju krije ova konvencija", prenosi Hina.

Plenković je rekao i da preuzimanje u hrvatski pravni poredak Istanbulske konvencije ne znači bilo kakvu pravnu obavezu, npr. priznanja istospolnih brakova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: