Niz mjera
912

Plenković: Kompletna vlada će plaće za mart donirati gradu Zagrebu

R. D.
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
O novim mjerama koje Vlada Republike Hrvatske radi da bi svojoj ekonomiji olakšala poslovanje u vrijeme pandemije koronavirusa danas je govorio premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer na početku je kazao da pandemija mijenja svijet.

"Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja. U samo tri mjeseca pandemija je stigla u 195 država. Broj zaraženih munjevito se ubrzava. Prije 18 dana prešao je 100.000, prije 6 dana 200.000, danas će premašiti 400.000. Stručnjaci predviđaju da će pandemija odnijeti brojne živote", izjavio je

Razmjeri će imati nesagledive ekonomske posljedice za cijeli svijet, nastavio je.

"Ono što smo predstavili prošle sedmice je bio prvi krizni plan. Naša ekonomija je nešto snažnija nego prije ušla u ovu krizu. Mi smo dosegnuli najveći broj još od neovisnosti, vratili ekonomiju na viši nivo još od prije 2008. godine. Sada je pred nama bitka za održavanje proizvodnje i očuvanja radnih mjesta. Mi smo svjesni situacije u kojoj se nalaze naši privrednici, svi oni koji se nalaze u kanalima prodaje, svi koji svojim trudom i radom doprinose da naše društvo u sve težim okolnostima funckionira", kazao je.

Izvjesno je da ova kriza potraje i duže od nekoliko mjeseci, nastavio je, te će se odraziti na sav naš aktivizam. Mi smo svjedoci simetričnog šoka.

"Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicijalnu fazu. Mi smo danas održali telefonsku sjednicu vlade na kojoj smo otvorili račune: jedan za Zagreb i drugi za borbu protiv koronavirusa pa svi koji žele donirati. Mi ćemo našu plaću za mart donirati na račun za Zagreb", zaključio je.