"U najboljoj namjeri"
202

Plenković kaže da su u EU shvatili da postoji problem s izbornim zakonom u BiH

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Briselu da nakon njegovih istupa o Bosni i Hercegovini sada čelnici zemalja članica EU shvaćaju da u BiH postoji problem s izbornim zakonom i da ga treba riješiti, prenosi Hina.

Plenković je već u dva navrata, na sastancima Evropskog vijeća, najvišeg političkog tijela koje okuplja čelnike zemalja članica, govorio o Bosni i Hercegovini i pitanju izbornog zakona. Prvi put je o tome govorio sredinom listopada, a sada ponovno na dvodnevnom summitu koji se u četvrtak i petak održava u Briselu.

"Mogu reći da sada vlada veliko razumijevanje za tu temu među kolegama. Mislim da smo je sada otvorili, da ljudi shvaćaju da postoji problem i da ga treba riješiti", rekao je Plenković.

Istaknuo je da će nastaviti insistirati na tom pitanju i "to u najboljoj namjeri prema cijeloj BiH".

"Vrlo je važna poruka da to što radimo, radimo principijelno, nije ništa osobno ni protiv koje stranke. Pokušavamo rasvijetliti jednu temu koja to i zaslužuje", rekao je.

Istaknuo je da je "izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u skladu sa slovom, ali ne i duhom Daytonskog ustava".

Plenković je komentirao i raspravu u Hrvatskom saboru koja se vodila oka teksta Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

"Hajdemo skinuti te nepotrebne okove i predrasude da jedna zemlja ne bi mogla raspravljati u svom predstavničkom tijelu o najvažnijoj vanjskopolitičkoj temi", rekao je Plenković.

"To što imate neke političke aktere i tu ne mislim na ljude u HDZ-u, nego izvan njega, koji bi tu htjeli ne znam što nakititi, to je element politike nezrelosti i neznanja o toj temi", rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara koja je granica koje se ne bi trebala prijeći da se ne ugrozi međunarodni položaj Hrvatske.

Ponovio je da u Daytonu, gdje je zaključen mirovni sporazum o BiH, nikome nije padala na pamet mogućnost ovakvog izbornog inženjeringa.

"Tada je postojala dobra volja da se uspostavi mir za suživot, za pomirbu, da se ide naprijed, a ne da sad imamo situaciju da se jedan narod osjeća izigranim, a to su Hrvati. To je stvar principa i to govorim s punim uvjerenjem. Praviti se kao da se ništa nije dogodilo, staviti tu temu pod tepih, da će to sve voda odnijeti - to nije normalno. Nema šanse da se to dogodi. Moramo u jednom trenutku reći: čekajte ljudi, to nije dobro", rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je da je kolegama na Europskom vijeću rekao da govori kao najveći zagovornik BiH, "da se nitko nije više zauzeo za napredak BiH prema EU-u i tako ćemo i nastaviti".

"Signaliziramo da imamo problem koji se može prilično jednostavno riješiti i da dođe do konsenzusa oko promjene izbornog zakona. Stvar je jasna", zaključio je Plenković.