Važna nedjelja
4

Plenković ili Kovač: Pandemija koronavirusa utječe i na to ko će biti predsjednik HDZ-a

R. D.
Andrej Plenković i Miro Kovač (Foto: Twitter)
Andrej Plenković i Miro Kovač (Foto: Twitter)
U nedjelju se održavaju izbori u najvećoj političkoj stranci u Hrvatskoj - HDZ-u. Izbor između aktuelnog lidera Andreja Plenkovića i izazvača Mire Kovača te naguravanje za poziciju zamjenika predsjednika i potpredsjednika mogli bi odrediti odnose u hrvatskoj politici, ali i bitno utjecati na BiH.

Plenkovićeva pozicija poslije relativnog poraza na izborima za EU parlament te apsolutnog na nedavnim predsjedničkim izborima nije bila lagana, ali je anticipirana dojmljivim programom "Odvažno za Hrvatsku".

U godinama Plenkovićeve vladavine HDZ-om te laganog skretanja te stranke prema centru na drugoj strani okupljala se grupa onih koji su nezadovoljni, koliko ideološki toliko i svojim mjestom u HDZ-u. Ispred grupe nazvane "Pobjednički put" isturio se i predsjednički kandidat Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova RH.

PR stručnjak i analitičar Krešimir Macan za Klix.ba kaže kako su jedna od mnogih sporednih žrtava eskalacije koronavirusa i unutarstranački izbori u HDZ-u u Hrvatskoj.

"Dok je u nekim drugim okolnostima očekivano veliko finale izbora u HDZ-u uz prilično mnogo neizvjesnosti, korona je Andreju Plenkoviću, aktuelnom predsjedniku HDZ-a i favoritu za ponovni izbor, dala sva svjetla pozornice, bacivši u drugi plan sve druge kandidate", smatra Macan, a to argumentira i telefonskom anketom RTL-a prema kojoj Plenković uvjerljivo pobjeđuje protukandidata Miru Kovača sa 77,6 posto prema 20,4 posto među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a.

Što je posebno važno, slično je i među kandidatima za zamjenika predsjednika. Za aktuelnog ministra branitelja Tomu Medveda, kandidata tima Plenković, izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, kandidata tima Kovač, bira 36,7 posto ispitanika.

Iznenađenje - Brkić nije među četvero najjačih u utrci za potpredsjednike HDZ-a u izborima za potpredsjednika devetero je kandidata, a bira ih se četvero. Kod HDZ-ovih birača prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat "Opcije za promjene" Mire Kovača, koji je prije četiri godine bio Plenkovićeva desna ruka, a sada ga preko Kovača želi rušiti. Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktuelni ministar pomorstva i prometa i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto), koji također podržava Kovača. Posljednji među njima je Plenkovićev Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Hrvatske.

Milijana Brkića, kojeg je Plenković naslijedio sa stranačkog Sabora održanog prije pada tadašnje vlade, kao svog zamjenika u stranci za potpredsjednika priželjkuje 7,8 posto birača HDZ-a, Branka Bačića (6,9 posto) nešto manje, a ispod pet posto su Zdravka Bušić (4,9 posto), Hrvoje Tomasović (4,5 posto) i Ivan Kujundžić (1,6 posto).

"U nedjelju naravno glas imaju samo članovi HDZ-a i kampanja će se voditi na terenu od čovjeka do čovjeka, tim više što su od srijede otkazani svi predizborni skupovi zbog korone. Iako HDZ barata brojkom od 210 hiljada članova, na posljednjim izborima 2016. Plenkovića je kao jedinog kandidata izabralo 97.823 članova, pa će se na ovima mjeriti i stvarna snaga stranke po pitanju članstva. Prevladavajuće uvjerenje je da je Plenković i prije korone bio favorit, da je ova vanredna situacija samo učvrstila tu poziciju", navodi Krešimir Macan.

Ostaje borba za ostale pozicije. Ključno je, smatra naš sagovornik, da Medved postane zamjenik, jer tada Plenković, bez obzira na rezultat s potpredsjednicima, može biti miran.

"No, taj scenarij isto vjerovatno znači bolji rezultat od ovog iz ankete i kod potpredsjednika, s tim da sam Štier nije opasnost po Plenkovića, jer bi s njim zadržao tu ideološku širinu na desnici. Ako ne prođe Penava, vjerovatno napušta stranku i pridružuje se Miroslavu Škori, dok je pitanje šta će biti s ostalim gubitnicima. Jedno je sigurno – bit će daleko od ulaska u Sabor na parlamentarnim izborima, čim će im se dodatno smanjiti prostor za djelovanje", smatra Macan.

Sad se već javlja onaj efekt suncokreta ili preletača, dodaje, kada oni koji vide da su izabrali gubitnički opciju brzinski prelaze u tabor pobjednika, pa bi do nedjelje moglo biti još iznenađenja.

"Jedno će svakako biti ako Milijan Brkić ne prođe u novo vodstvo stranke. Domovinskim pokretom Miroslava Škore popunit će se krajnja desnica i HDZ će imati koalicijskog partnera s kojim može sastaviti vladu nakon izbora na jesen, pa na određeni način i svim značajnim akterima na političkoj sceni paše reizbor Plenkovića. Manjina koja je inicirala promjene možda i ode iz stranke ili se priključi Škori ili drugim desnim opcijama. Bitka na predstojećim izborima će se voditi za glasače centra i Plenković je ispravno dugoročno postavio HDZ kao centralnu stranu od centra desno", zaključio je Krešimir Macan u analizi za Klix.ba.