Regija
1

Plenković: HDZ samostalno na izbore, Domoljubna koalicija više ne postoji

FENA
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će HDZ na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima saradnju ostvariti po pojedinim izbornim jedinicama.

"Jedinstven stav Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora je da HDZ na nacionalnoj razini izađe samostalno, a da po pojedinim izbornim jedinicama ostvaruje saradnju s pojedinim partnerima s kojima je imao saradnju do sada i s nekima koji nisu bili u Domoljubnoj koaliciji. To je ključno i taj pristup septembarskim izborima je današnja glavna odluka", istaknuo je Plenković nakon sjednica najviših stranačkih tijela.

Dodao je i da je dosadašnji glavni sekretar Domagoj Ivan Milošević razriješen svoje dužnosti, a da je jednoglasno novim glavnim sekretarom imenovan Gordan Jandroković.

Plenković je najavio da će dosadašnjim članovima Domoljubne koalicije, sredinom sedmice, dati stajališta stranačkih tijela. Drži i da se nakon današnjih rasprava naziru i stajališta većine tijela i dužnosnika stranke.

"Dogovorit ćemo se o programskoj saradnji i mislim da će to biti prepoznatljiva partnerska saradnja stranaka desnog centra", poručio je.

Plenković je, upitan što će biti s suradnjom HDZ-a i HSP AS, odgovorio da je HSP AS jedini partner koji je insistirao na nacionalnoj koaliciji, kao i do sada. No, stranačka tijela HDZ-a su dogovorila drugi pristup i to je vrlo jasno tpkom jutra komentirao i politički sekretar Davor Ivo Stier, dodao je.

Pojasnio je kako su u subotu, tokom razgovora koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije, vrlo jasno identificirali svoje pozicije, a da je to što je u nedjelju čuo od glavnog sekretara HSP AS Pere Ćorića odudaralo od pristupa koji je HDZ ponudio. Poručio je kako, kao novi predsjednik HDZ-a, niti jednoj stranci ili partnerima neće dopustiti da ucjenjuju njegovu stranku.

"Poštujemo pravaštvo i sve ono što nam je HSP AS dao, ali u novim okolnostima imamo novi koncept za koji smatramo da će biti uspješan u izborima u septembru", naglasio je.

Naveo je da HDZ razgovara i s Hridi Drage Prgometa, kao i drugim strankama, a odluku će HDZ donijeti sredinom sedmice. Potvrdio je da je s njima u kontaktu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, ali da još nema odluke vezano uz tu stranku. Također, sredinom sedmice HDZ će donijeti odluku o saradnji s BUZ-om, Hrastom, Hrvatskom zorom...

Plenković je potvrdno odgovorio na upit znači li to da Domoljubna koalicija više ne postoji.

"Onakva kakvu ste je do sada poznavali ne, ali to je, prije svega, zato što je HSS, jedna od ključnih stranaka Domoljubne koalicije, donijela odluku da iz nje izađe", rekao je.

Plenković je najavio i da će u srijedu najužem vodstvu stranke biti prezentiran nacrt izbornog programa, a javnosti će biti predstavljen tokom iduće sedmice. Istaknuo je i da će u njihovu izbornom programu biti pet ključnih tačaka – vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u, a time i birača, projiciranje političke stabilnosti u zemlji, osiguravanje vladavine prava, kao i kvalitetnog okvira za privredni rast i razvoj te provedba kršćanskog načela solidarnosti temeljem socijalne pravde i uključenosti.